Svensk A-kassa jumboplaceras

Flera media rapporterar idag (Dagens Industri och DN) att det svenska a-kassesystemet är bland de sämsta i västvärlden. Sverige har en av västvärldens sämsta a-kassor, ”taket” den högsta ersättningen, har legat stilla sedan 2002. Fyra av fem slår i inkomsttaket och får inte ut 80 procent av ersättningen vid arbetslöshet.

Men faktum är att lika många eller fler slog i taket i början av 80-talet, visar en studie av forskaren Karl-Oskar Lindgren vid Uppsala universitet. ”Då var det ingen som bråkade, vilket förmodligen hänger ihop med att arbetslösheten var så mycket lägre då”, säger han.

En av slutsatserna i studien är att ett mer generöst system gynnar även låginkomsttagarna. Då blir också betalningsviljan högre vilket ger fler medlemmar och därmed mer pengar att betala ut.

/ Mattsson

 

 

Bloggat; Göran Johansson

Etiketter:

En kommentar

  1. Ankan

    Läste kommentar på facebook från en moderat: ”fan va bra att vi är bäst på nånting…..” skriver han. Det är moderat politik. Slå på dom som har det sämst, visar bara på hur sjuk deras politik är. Sverige har blivit kallt – och det kan vi inte bara skylla på vintern. Blått är en kall färg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.