Födelsedagsbak
Födelsedag innebär en massa bakning. Tårtorna gjorde jag själv, men eftersom jag är lika lat som min övriga familj försöker jag naturligtvis lägga ut bakningen på mina barn.
Förutom storsäljaren Morotsmuffins hade Anton åtagit sig att baka sånna där runda bollar gjorda av kakao, havregryn, socker och smör, vilka är rullade i pärlsocker.
Kärt barn har många namn. I min barndom hette de negerbollar. Under min utbildning till förskollärare fick man lära om till chokladbollar. Och i livets hårda skola har jag fått lära mig ännu mer om hur man benämner bollarna.
Min chokladbollsiver kom av sig lite de åren vi hade en familj från Somalia som grannar. Det var nog innan en av de där otaliga födelsedagarna som vi höll på att baka ’bollar i köket barnen och jag. In kom tre av de somaliska grannbarnen.
”Oh, ni baka sånna där jättegoda” utbrast ett av grannbarnen.
”Ja, vi bakar chokladbollar” svarade jag pedagogiskt.
Grannbarnet tittade förvånta på mig och utbrast:
”Är det sånna chokladbollar? Hemma på vårat hus vi säger negerbollar”
Ibland tror jag att man överarbetar en del saker här i världen.
Senaste kommentarerna