Sena samtal

Jag pratade om det här med telefonkultur med min väninna häromdagen. Hon är en sån jag aldrig skulle ringa till efter 22.00 om det inte var livshotande. Jag kastar alltid ett öga på klockan när det ringer sena kvällar. Är det syrrans nummer lever jag lugnt, för det är fullt normalt. Är det morsans nummer blir jag oroad för hon ringer inte efter 22.00 om det inte har hänt något obehagligt. Ett samtal från ett skyddat nummer sent en helgkväll gör mig direkt oroad eller kanske mer adrenalinfylld. Då har det förmodligen hänt något, antingen privat eller något som kräver att jag måste ut på jobb. En stor trafikolycka eller något polisingripande som är allvarligt. Hämta ett barn på toxen, köra ett syskonbarn till akuten eller mormor som har fått hjärtstillestånd. Ja typ så.

Igår kväll, långfredag när klockan närmade sig 22.30, ringde vår hemtelefon. Det var nog tur att det inte var jag som svarade, för jag hade direkt hunnit måla upp en massa hemska tankar på vad som möjligen kunde ha hänt, eftersom det var min mans kollega som ringde från jobbet. Och av erfarenhet vet ju jag att om någon av mina kollegor ringer mig den tiden en långfredagkväll, ja då har det hänt något extraordinärt. De gånger han blivit uppringd den tiden från jobbet på helgkvällar har det varit allvarliga grejer som hänt.
Så visst hinner man fundera. Det är ju knappast ett Glad Påsk-samtal den tiden.

Nu var det inte så farligt i alla fall. Hon och hennes kollega jobbade dygn och hade dragit ur batteriet i sin bil, som de skulle köra hem vid nio i morse. Startkablar hade de, en bil till hade de också, men de var lite osäkra på hur de skulle användas. Så min man och vår bekant som också ätit offerlamm och sett hockey här, fick hasa sig upp ur soffan denna långfredag och köra de 200 metrarna upp till jobbet och hjälpa dem att fästa kablarna och få igång bilen.

Det hade kunnat vara ett mycket värre samtal, den saken är klar. Själv skulle jag nog tveka länge innan jag ringde någon den tiden en långfredag. Å andra sidan vet jag hur man använder startkablar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.