Knäppet i dörren

Jag vaknade av knäppet i ytterdörren strax före nio i morse. Det dörrrknäppet ligger på någon våglängd som jag per automatik registrerar utan att jag vet om det nästan. Vardagsmorgnar när jag faktiskt får sova till kvart över sju normalt ( och dessutom tror att jag har gjort det när klockan ringer och plågar mig) har jag ändå på något underligt vis registrerat om dörren knäppte klockan 5.55 varje morgon när Petter går till jobbet på fritids, jag har noterat knäppet 06.50 när Julia går till bussen för att hinna till Midgårdsskolan i Umeå. Jag behöver ju inte bry mig om någon av dem, den enda jag egentligen måste ha koll på att han kliver upp och kommer iväg är 12-åringen. Men ändå, det är som att det sitter i ryggmärgen.

Så när jag någonstans idag inser att jag har noterat knäppet i dörren börjar tankarna snurra. Vem är uppe den där tiden i vårt morgonsömniga hus? Har Petter brännbollsträning i Umeå? Var Isas fotbollsmatch inte 10.30 här på hemmaplan? Ska Julia till stan med bussen för att shoppa? Har Anton kommit hem från fotbollslägret i förtid och sovit hemma i natt utan att jag märkt det? Vad är det jag har missat? Eller har vi helt enkelt besök? Det händer med jämna mellanrum att våra bekanta kliver in och går ett varv innan man konstaterar att här var det ingen vaken.

Så jag går ner, ser att poker-programmet står på pause på stor-TV:n i vardagsrummet och drar slutsatsen att det är Petter som är uppe. Men varför?
När jag slagit mig ner med tidningen i solen på altanen på baksidan kommer han tillbaka hem.
Jag: Var har du varit?
Han: Ute.
Jag: Kunde du inte sova eller har du en tid att passa?
Han: Vad menar du?
Jag: Ska du bort?
Han: Nej
Jag: Kunde du inte sova idag?
Han: Du morsan, när man börjar jobba sex varje morgon är det här en ganska fet sovmorgon. Du kanske inte visste det.

Hela ryggmärgskänslan säger mig att det är något fel när ens 19-åring är uppe flera timmar innan man själv hade planerat att vakna, en vanlig lördag? Eller så är de bara på väg att bli vuxna, medan jag är utarbetad?

En kommentar

  1. ia

    Det finns fler som tycker att man sovit ut om man vaknar typ 07.10.
    MORGONSTUND HAR GULD I MUND. Visst sägs det så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.