Säkrare än pengar på bank

I vår märkliga släkt har vi en del uttryck som inte riktigt betyder vad det var tänkt ursprungligen. Ett av dem kommer från ett OS för en massa år sen. Jag tror det var Söul 1988.

Min man hade, även den gången, upptäckt ett odds som han inte kunde motstå. Jag kommer inte ihåg vad kinesen hette den gången, men han var världsetta i bordtennis och enligt min man så överlägsen att det inte fanns något annat alternativ.
"Det är han mot övriga världen" förklarade min man när han gav sig iväg till bokhandeln för att sätta 100 spänn på den här kinesen.

För en nybildad tvåbarnsfamilj som på den tiden levde på en lön var det där gräsligt mycket pengar. Utanför bokhandeln träffade han min syster som är kapitalt ointresserad av sportspel. Men min man lät sig inte hindras, han var så i gasen över det där oddset att han försökte övertyga min syster om att hon "bara måste spela på den där kinesen som vinnare".
Det gjorde hon naturligtvis inte.
"Det är totalt bergsäkert" försökte min man.
"Det spelar ingen roll" svarade min syster.
"Det är en bra affär" fortsatte min man entusiastiskt.
"Njaaaaaa" sa min syster tveksamt.
"Men det är säkrare än pengar på bank" drämde han till med.
Min syster lät sig inte övertygas.

Gissa vem som åkte ut i andra omgången i OS? Mot något blåbär.
Enligt min man var den kinesiska världsettans fall den största skrällen i den OS-historien.
Just då i alla fall.
Sen den dagen har orden en ny innebörd i min släkt. Uttrycket "säkrare än pengar på banken" betyder numera att man tänker göra högst osäker affär.

Till min mans försvar kan sägas att han spelat in mycket mer än han spelat bort. Och så länge han gör det får han gärna ha det som hobby.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.