Best of Julkalendern

Plötsligt är alla sovrum tomma innan jag klivit upp. Jag säger bara Tack och Lov för Julkalendern. Den tvingar upp barnen av sig själva. Vill de upp då, så får de väl lösa det. Jag väcker ju ingen för TV-tittande liksom.

Vid frukosten blir samtalsämnet TV:s julkalender genom tiderna. Vi googlar upp att den första sändes 1960. Den första jag kommer ihåg är Teskedsgumman. Då skulle jag fylla fem år. Herkules Jonsson med den där onda tandläkaren i Gränna som målade polkagrisar rutiga minns man ju också. Jag var fruktansvärt rädd när han fångade och band Herkules mamma med "bubbla-förknasar-pennan" eller hur det nu var.

Ungarna är ju i så olika åldrar, de minns så olika saker ur kalendrarna. Alltså blir hela frukosten en "Best of kalendern" kan man säga.

Barnens omdömen:
Sunes Jul – DEN var ju sjukt kul
Mysteriet på Greveholm – minns bara att vi hade den som dataspel!
Pelle Svanslös – Åh han var så fiiiin
Kaspar i Nudådalen – DEN var dryyyyyg
Håkan Bråkan – den var värdelös, borde ha haft "riktiga" Håkan som skådis,
fast han kanske var typ 20 år då så det kanske inte gick??
En decemberdröm- är det bara Anton som kommer ihåg den??

Men Julens hjältar från 1999 är en av hitsen. Minns ni den? Julprydnader ( som förstås var levande varelser) som slängdes i ett soprum och så den där grönvita suporterprylen, "Hammarbyhunden" som också hade blivit slängd och försökte inbilla alla att han var en Julhund?
"Det är så hemskt när alla andra vet att han inte är en Julhund" säger Julia och djupsinnig som jag är funderar jag på om det är utanförskapet, saknaden av lagtillhörighet, som ger utslag.

Julias klockrena imitation av Julhunden när han ska bevisa att han är en Julhund och tvingas sjunga en julsång fick avsluta grötfrukosten. Det enda han kan är klackramsor och supportersånger. Jag vet inte om det är för att vi tvingat våra barn att växa upp i ishallar som de uppskattar den. Tänk er Pomp and Circumstance, fullsatt ishall, brölande supportrar.
Julia var klockren som Julhund.
"Aaaaaaaaalla håååååååller på Juuuuuuuuuuuuulen"

Jag tror jag måste beställa den på dvd.

4 kommentarer

  1. Åsa Wessand

    Julens hjältar och Sunes jul är favoriterna här. Köpte Sunes jul för några dagar sen. Har bestämt med barnen att vi ska sätta oss första jullovsdagen och titta nonstop och njuta av lovet.

  2. Eletrolux

    Om vi ska vara ärliga fru Lundqvist
    var det du som fixade tvättmaskin.
    Jag har ingen fru som kan laga min.Tala om när du blir ledig.
    Tror du man har nån chans?

  3. Antikrundan

    Visst har många bra kalendrar visats, ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, Staffan å Bengts kalender och så minns jag att Björn Skifs hade någon med mycket musik och en rolig(ombyggningsbar) papperskalender. Men det är ju SÅ länge sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.