Begravning

Idag var begravningen efter mormor. Den var så fin den kunde bli, men ändå så oändligt ledsam. Så fort solisten inledde med att sjunga mormors favoritsång så bröt jag ihop. Alla sånger vi sjöng, kunde jag höra mormor sjunga vid spisen. Åh, vad ont det gjorde. Mina bröder, min svåger, min man och morsans sambo bar kistan.

Min dator stod uppkopplad med webkamera i Missionskyrkan för att min brorsdotter skulle kunna följa begravningen där hon befinner sig i Australien. Prästen var eld och lågor över det. Jag tror mormor skulle ha gillat det. Alla hennes barnbarnsbarn var så fina. Flickorna i svarta klänningar i olika modeller. Pojkarna i mörka kostymer. Från lilla Leo fyra år till storkusiner som min äldsta son och mina brorsöner. Jag vet att mormor skulle ha älskat det också.

På minnesstunden berättade en manlig vän till min mormor och morfar om när hon hade föreslagit att de skulle brottas en gång när de stod och diskade tillsammans i missionshuset i Hjåggsjö. Han var nog i 25-årsåldern då, hon måste ha varit i 40-årsåldern. Ja hur det nu var så brottades de och även om mormor var stark som bara den, så var han snäppet värre. Hon kunde inte brotta ner honom. När de stod där mitt på golvet sa mormor "Om det hade varit efter slåttanna hade jag tagit dig".

Jag skrattade så jag grät. Det var så märkligt att tänka sig att mormor ens skulle komma på tanken att göra en sån grej. Mina barn och deras kusiner hade dessutom skrivit ihop några små minnen om mormors brutala ärlighet, den gick faktiskt inte alltid av för hackor. Det fick 14-årige systersonen att viska till min yngste son: Du, Helga, hon verkar nästan ha varit en gangster, typ.

Gangster var väl att ta i, men det var onekligen kul att få minnas de där udda sakerna.
Sen åkte vi hem till morsan en stund, jag och syrran med familjer. Tillbaka i Nordmaling ringde jag kommunalrådet och gick igenom dagens arbetsutskott och skrev ihop några notiser.
Och sen föll jag i princip ihop. Ont i huvudet, ont i kroppen. Helt slut. Nu är jag småfrusen och tät i näsan. Barnen ligger i soffan och verkar inte heller orka med något annat.
Alla är helt tömda efter den här dagen.

2 kommentarer

  1. Maggan

    Är du fortfarande sjuk?
    Du måste göra något åt ditt liv.
    Du sover sällan och är alltid i farten, ja du är verkligen en sådan kvinna som offrar allt för barn, gubbe, släkt och vänner.

    Arbetar du verkligen? Heltid? När hinner du med det? Tycker du själv att ditt arbete blir lidande av din livsstil?
    Jag skulle föreslå att någon annan än mamma i familjen tar lite ansvar.
    Allt behöver inte gå i 180 knyck.
    Eftersom de hemmavarande barnen är relativt stora så borde de kunna dra sitt strå till stacken och i alla fall städa upp lite hemma.
    Av egen erfarenhet vet jag att ett någorlunda rent och organiserat hem är så mycket lättare och trevligare att vistas i.
    På 70-talet var ditt valspråk vanligt men erkänn att det oftast är en ursäkt för att slippa det tråkiga arbetet!
    Lycka till med att få ordning på din ostrukturerade tillvaro.

  2. C - the one and only

    Rena och organiserade hem är säkert lätta att vistas i, men vill man städa ihjäl sig för att uppnå det? Det kanske är bättre att ha ett varmt oorganiserat hem där kreativa tankar kan odlas? Där folk kan snacka istället för att torka diskbänkar tills de nöts ut. Själv tycker jag det är jobbigt att komma in i de där välstädade hemmen där man känner sig som ett störande moment. Nä, hurra för ett öppet hus som ert, där man alltid känner sig välkommen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.