Mariga val

Jag fick många välmenta råd av Maggan i min begravningsblogg. Jag tar alltid råd och ifrågasättanden på allvar, för det är alltid nyttigt när någon utomstående ser saker ur andra perspektiv. Ibland är det väl så att det är svårt att sätta sig in i någon annans situation utan att man har alla pusselbitar. En del kan ju kräva sin förklaring förstås. Och allt kanske man inte kan lämna ut i en blogg av många olika skäl.

Nej jag är inte sjuk fortfarande. Jag är sjuk igen! Feber, halsont och förkylning. Sannolikt samma form av förkylning som mina barn haft de senaste veckorna. Bor man många under samma tak kan det ta ett tag innan alla är friska, när det trillar in baciller innanför dörren. Går det streptokocker i skolan så har man ganska många "införselvägar" när man är många i farten.

Den här julen skulle bli lat, ledig och skön. Jag är ytterligt tacksam att jag varit frisk och ledig under julen, med tanke på allt övrigt som hänt. Men det är svårt att förutse dödsfall. Och det är svårt att förutse när människor i ens närhet ska bli svårt sjuka.

Men en sak är säker – man rannsakar alltid sig själv. Vad kunde jag ha gjort för att undvika att den här situationen skulle uppstå? Faktiskt ingenting just nu.

Eller jo, det är klart. Jag kunde ha struntat i att åka till mormor när hon låg för döden. Jag kunde faktiskt ha sagt att jag behövde sova? Jag kunde ha nekat att hämta när de ringde från akuten. Kanske skulle jag ha sagt att jag hellre skulle städa hemma? Livet är fullt av mariga val. Jag gör mina varje dag och är jag inte nöjd med dem försöker jag förändra dem till nästa val. De jag kan påverka vill säga. För allt kan man inte påverka här i livet och tur är det?

Jag tror att min 14-åring som städade kök och vardagsrum och lagade mat i söndags när både min man och jag jobbade skulle bli rätt så förbannad över tesen att hon inte hjälper till tillräckligt hemma. Jag tror dessutom att min man kan utmana nästan vilken annan "gubbe" som helst vad gäller hushållsarbete. Annars kanske jag inte skulle ha någon fritid alls? Jag känner en hel del kvinnor som har det så. Tyvärr.

Maggan undrade också om jag verkligen hinner jobba heltid och om inte mitt arbete blir lidande av min livsstil?
Min spontana tanke är att det vore hemskt om mitt liv blev lidande av mitt arbete snarare. Eftersom jag inte har någon anställning i något annat än mitt eget företag och frilansar så arbetar den tid jag behöver för den lön jag anser mig behöva för att familjen ska klara sig. Ännu ett val. Jag ligger alltså varken arbetsgivare eller samhälle till last när jag tar mig ledigt över julen.

Maggan skriver också " På 70-talet var ditt valspråk vanligt men erkänn att det oftast är en ursäkt för att slippa det tråkiga arbetet!"
Livet är som sagt fullt av mariga val. Jag tror vi är många, framför allt kvinnor, idag som kan låta grytan stå med vatten i diskhon en dag för att istället åka på hockey och njuta av livet. Så på ett sätt har du rätt Maggan, det må vara en "undanflykt", men det är fortfarande ett val.

Själv fick jag mig en ordentlig tankeställare i somras när en av mina vänners mamma slog sig ner hos oss över en kopp kaffe. Kvinnan har passerat 70 år och hennes hem har alltid varit fullständigt fläckfritt. Hennes svepande blick över ovikt tvätt, en odiskad kastrull och pappershögen på arbetsbänken fick mig att sucka lite inombords. Jag trodde jag visste vad hon tänkte. Den här dagen tittade hon sorgset på mig innan hon tog till orda.
"När jag ser skohögen i hallen hos dig och hur alla trivs hemma hos er så tänker jag alltid på hur många timmar av mitt liv jag städat bort, helt i onödan"

Hennes dotter satt som förstummad. Jag också. Det var den sista människan på jorden jag hade väntat den kommentaren ifrån. Men jag lovade mig själv att aldrig på min ålders höst känna att jag valde disken framför hockeyn. Eller dammsugaren framför vännerna.

Och med detta struntar jag i tvätthögen och återgår till mitt febersnörvlande i sängen. Jag vill rekommendera en blogg som verkligen har fått mig att tänka till och uppskatta det jag har i livet. Vad är korta nätter och förkylningar mot det här?

2 kommentarer

  1. Åsa

    Livet är så mycket med än städ, tvätt och matlagning. Den 70-åriga damen verkar ha fått en insikt, kanske lite sent men ändå. Lysande. Klok dam, det där. Är vi såna får vi i alla fall ett roligt liv. Och barnen lär sig ansvar. Två flugor i en smäll.

  2. Äldstdottra

    A clean house i as sign of wasted life, som någon väldigt smart kvinna (antar jag) uttryckte det.

    Jag kommer hem ikväll och kan dra mitt strå till stacken i djungeln av ovikta strumpor då.

    Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.