Tala är guld, tiga är dumt.

Ja så är det. Ja så länge man har något vettigt att säga när man talar och vågar stå för det sen. Då är det faktiskt guld att man vågar yttra sig. Den som tiger samtycker heter det ju också. Och det kan vara direkt farligt i politiska församlingar exempelvis. Dit är man ju faktiskt folkvald och förväntas både föra fram och skriva under på sånt man står för. Som väljarna står för,får man anta.

Appropå citat i allmänhet har jag varit med om att folk jag intervjuat har fått göra egna ändringar i sina citat och mailat tillbaka dem till mig, innan texten har gått i tryck. Likafullt har samma personer stått på möten där jag inte haft tillträde (för inte fasen skulle de våga ta diskussionen med mig och riskera att jag berättar sanningen) och hävdat att de är ’felciterade’. Hur kan man vara felciterad när man själv har fått skriva vad man ville säga? Det övergår mitt förstånd.
Jag har också varit med om att personer ansett sig felciterade trots att intervjun är bandad och trots att de visste om detta faktum.
’Det var inte så jag menade’
’Nähä, men det var ju exakt så du sa?’
’Jo,men det var ju inte så jag menade’
Kan det gå under felcitat när en person säger en sak men sen säger sig ha menat något annat och jag bara skriver EXAKT vad personen sa?

Det är så lätt att ha synpunkter och åsikter, men så snart man tvingas ta ansvar för det man säger, blir det annat ljud i skällan. Det gäller vanligt folk, politiker, kommunala tjänstemän, ja vilken grupp som helst. Jag tycker sånt är ynkligt.

Sen finns det förstås folk som vågar stå för det de sagt och tyckt i alla de här grupperna. De är jag tacksamma emot. De som står för vad de sagt. De som vågar skriva under vad de sagt. Som inte gömmer sig bakom ’felciterandet’.

Vi har en sjuka i det här landet som jag börjar bli hjärtligt less på. ’Det är media som snedvrider allt’
Nä, tack. Jag vägrar att låta folk säga det där utan att protestera. Jag tar ansvar för mitt jobb och sköter det så bra jag kan. Jag möter tyvärr väldigt ofta folk som inte vågar stå för sin åsikt. Som knyter handen i byxfickan och uttalar sig överallt utom där de egentligen borde: I media. Jag granskar. Jag försöker inte ställa till helvete i onödan. Vilka av er skulle vilja lägga ner all nyhetsbevakning?
Visst kan det bli fel även i tidningsvärlden, men jag kommer aldrig, aldrig att ta åt mig när folk kallar mig hyena.

2 kommentarer

  1. kattis

    bra talat monika håller på dig, kul att läsa om din blogg ibl vi va kompisar i högstadiet jag gick i c vet ej om du kom ihåg va ifrån humlis (hummelholm)
    kram kattis

  2. journaliststuderande

    Hej Monica.
    Vad bra att du tar upp detta i bloggen, hoppas verkligen att du har många läsare. Jag håller med dej i allt, det är inte lätt att tas med folk som inte kan stå för vad de sagt och är ur-förbaskade när de citeras. Men vi får stå på oss, vettu!

    By the way: Vilken rolig blogg du har, frisk blandning av allt möjligt, både kul och mindre kul, som nu idag. Jag läser den varje dag, kan jag tala om,fast jag inte känner dig. Heja Monica!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.