Ofriska fläktar

Det ösregnade när ungarna skulle till skolan idag på skärtorsdag. För att inte sonens fräknar skulle rinna ut så tog jag bilen för att skjutsa dem. Bråttom var det förstås, särskilt efter smink-letningen på morgonen. När jag slår igång fläkten i bilen händer ingenting. Helt dött.
Rutan immar igen på tre röda och jag inser att vi har 110 mil framför oss i bil denna dag.
Murphys lag. Jag blir ursinnig på en tusendels sekund.

Jag vrider fram och tillbaka fem gånger på fläkten innan mitt adrenalinpåslag är all time high och svordomarna haglar. Det är väl själva F-n att det ska hända just nu?? Jag öppnar rutan för att få in lite luft så att jag åtminstone ser vägen och hinner tänka att jag nog får ha ryssmössa och dunsovsäck i bilen om jag inte ska få lunginflammation med rutan öppen 110 mil ikväll. För iväg ska jag, oavsett vad som händer.

För några månader sedan havererade fläkten på Guldvolvon. Då ringde jag min bror mekanikern som föreslog att jag skulle sparka till nedanför handskfacket.
"På gammbilar kan fläkten vara lite glapp och den sitter på den sidan, har du tur så slår den igång" sa han.
Så jag sparkade. Och fläkten gick igång. Guldvolvon har fortfarande en utomordentlig fläkt.

Nu var jag inte helt säker på om fläktmotorn satt på samma ställe på en Chrysler men vaddå?det kan väl inte göra någon större skada? Så jag sparkade. Där hände inget. Jag var inte tillräckligt pigg än för att sparka för att avreagera mig, så jag insåg att jag måste hitta en annan lösning.
Eftersom jag hade fläkt senast jag körde bilen så måste den ju ha lagt av när min man kört den tänker jag. Alltså får han gå igenom säkringarna för jag tänker inte stå och göra det febrig i ösregn innan vi åker.
Så jag ringer min man för att förbereda honom på detta faktum och fråga om fläkten funkade sist han hade bilen.

Jag måste ha låtit desperat, för han inser direkt att detta är Röd Zon. Alert. Alla varningslampor blinkar.
"Lugn, lugn jag har slagit av den" säger han direkt.
"Vadå slagit av den" ( om jag inte VAR i upplösningstillstånd innan så ÄR jag det nu)
"Jag slog av den igår, det finns en knapp, en svart, snett ovanför fläktknappen, där man kan slå av och på hela systemet"
"Men varför i h-vete har du sla?" (längre hinner jag inte )
"Du jag måste gå, vi ses sen"
Klick.

Alltså. Det är ju bra att fläkten inte är trasig. Fast det lugnar ju inte ner mig just då. Jag har ju mest lust att spöa min klåfingriga man som nu tydligen inte ens orkar vrida på fläktknappen.

Och illistig som jag är börjar jag genast dagdrömma om att vrida alla microhuvuden på parabolen ett par millimeter så att hela TV-systemet och all Canal+-sport är utslaget nästa gång Skellefteå AIK är i slutspel och sen invänta hans hysteriska utbrott när han sliter i alla sladdar och så lite släpigt säga " lugn, lugn, jag vred om dem lite när jag dammade täcken bara".
Det skulle kunna hända eftersom parabolen sitter inom räckhåll från vår balkong.

När jag har lugnat mig lite börjar jag fundera över den där funktionen. Det måste ha varit en man som uppfunnit den där knappen. Så att man slipper vrida ratten ett steg om man vill slå av fläkten. Jag menar, det måste ju vara oerhört påfrestande att vrida på en fläktratt ???
För ingen j-vel kan väl inbilla sig att den dagen fläkten hakar fast sig så gör den det i värsta blåsläget, så att man kan slå av och på med den där knappen och fortfarande ha en fungerande fläkt? Nänänä. När den låser sig är det i läge OFF tro mig.

Men konstruktören hade säkert fått ont i handen av att sitta och vrida på fläktratten 3764 gånger om dagen. Och kom på att det skulle vara praktiskt med en knapp. Som min man plötsligt har upptäckt. Dagen innan vi ska till Göteborg, och hans fru febrig och stressad ska skjutsa påsktransan till skolan och höja sina adrenalinnivåer till oanade höjder.
Glad påsk.

En kommentar

  1. fyrabarnsmamman

    Jag har skrattat så att jag mår illa!
    Om det inte vore för att jag var gift och är kvinna, hetro och allt det där så skulle jag nog bli kär!
    Påsktransan är underbar. Jag har två döttrar… Man kan väl få hoppas i alla fall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.