Svensson-kvällen

Häromkvällen var min man och jag plötsligt ensamma om TV:n en hel kväll. Och för ovanlighetens skull hade ingen av oss ett enda möte eller någon annan förpliktelse. Först tänkte vi se en film, vi skulle ju hinna två eftersom kvällen var lång och vi var klara för avkoppling redan halv sju.

Men så kom jag på den geniala idén att vi skulle se på TV. Tänk att en kväll slå sig ner framför TV:n och hänga där några timmar som jag har hört att många andra gör. En riktig Svensson-kväll! Jag skulle kunna se en massa av de där programmen som jag bara hört talas om!
Kafé Umeå? Gick det fortfarande? Eller Kvällsöppet?
 
Maken var inte riktigt lika uppspelt över min idé.
” Vi kan se de där mest populära programmen” försökte jag.
”Ensam mamma söker???” svarade han med förtvivlan i rösten
”Ja! Går det ikväll??” svarade jag förväntansfullt.
Det gjorde det inte. Fel dag. Inget ”Mammas pojkar” heller. Men det fanns ju en massa annat jag hört talas om. Ullareds-såpan och Sveriges fulaste hem till exempel.
 
Min man suckade djupt innan han sjönk ner i soffan. Jag ägde fjärrkontrollen.
”Det här blir ändå inte riktigt äkta, du måste ju se flera avsnitt om du ska kunna vara med i snacket” fortsatte han.
”Och då får du leva Svenssonliv i flera veckor” tillade han.
Han talade för döva öron. Jag var redan inne i tablån för att vidga mina kulturella vyer.
 
Efter fem minuter satt han med panik i blicken och förfasades över hur hardcore-folket handlade i Ullared. Det fick mina IKEA-turer att framstå som söndagsskoleutflykter i jämförelse med helvetet i Ullared.
Vi satt fascinerade och blippade mellan Ullared och Ful-hemmet. Genialt nog hade de inte reklampaus samtidigt. Och om det glappade lite så zappade jag snabbt över till några minuter med Dr Phil.
 
Jag gottade ner mig i inredningsporren där man plockade bort den jättelika Platt-TV:n som mannen i fråga hade bundit fast med rep på kakelugnen.
Jag förfasade mig över detta hemska, medan min man verkligen kände sympati med karln som hade kommit på en sån fantastisk lösning för sitt sovrum.
”Så illa tycker jag inte att det är, det är ju ett normalt hem”
 
Jag bedårades över planerna på det nya svarta innertaket, det blankmålade vita golvet och de svart-vit randiga nya tapeterna som inredarna ville ha.
”Hemskt” sa min man.
Förmodligen insåg han vilka inspirationskällor som skulle börja bubbla när det där programmet var slut. I påannonsen för nästa program kastade de ut ett köksskåp i furu – identiskt med vårt!
På före och efterbilderna i slutet av programmet medgav han dock att det svartvita sovrummet blev snyggt.
”Fast lamporna var otroligt fula, de gillade jag inte”
 
Några timmar senare skulle vi se en film som avrundning på TV-kvällen. Jag somnade som en stock mitt i. Sånt händer aldrig under hockeyn. Det är jobbigare med Svensson-kvällar. Jag är tydligen för otränad.
 

En kommentar

  1. Catarina

    Du verkar ha missat SVT! Prova det nästa gång du testar att se på TV igen 😉 Klart vettigare program….tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.