En stav i skallen på Östh

Elitsatsning i barnidrott har varit på tapeten de senaste dagarna. Sveriges Olympiska Kommittés sportchef Glenn Östh intervjuades iförrgår och skrädde inte orden när han sa sitt hjärtas mening.
”Vad vill vi ha ut av skattepengarna i Sverige? Vill man ha forskning på 60-åriga damers stavgångsresultat i Småland eller vill vi ha EM-, VM- och OS-medaljer? Jag vet vad jag vill ha i alla fall för mina skattepengar”

Jag gillar inte att det ena ska utesluta det andra. Jag vill ha både ock. Men det jag definitivt inte gillar är att Glenn Ösths inställning. I sitt försök att verkligen tydliggöra hur ”vansinnigt” det är med annan satsning och forskning än just han företräder, så försöker han hitta det mest korkade han kommer på. Och det är uppenbarligen 60-åriga kvinnor i Småland som går stavgång. För Glenn Östh verkar de stå längst ner på skalan.
Tänk tanken att han istället skulle ha sagt så här:
” Vill man ha gubbar i 40-50-årsåldern som använder skattepengar till att spela korp-hockeybockey och innebandy eller vill man ha EM-, VM- och OS-medaljer?”
Fatta vilket liv det hade blivit då!
Jag gissar att dessa idrottande män tar väldigt mycket mer skattepengar i anspråk än vad stavgående 60-åriga kvinnor i Småland gör?
För den skull tycker jag inte att man ska nedvärdera ”40-åriga gubbar som spelar korphockeybockey”, det är en viktig del av friskvården. Även om alla avslitna ledband och stukningar kostar samhället en hel del i sjukskrivningar och sjukvård. Och jag är fullständigt säker på att våra olympiadeltagare kostar mer än forskning på stavgående kvinnor!
 
Jag ser den sticka fram hos Östh, den där nedvärderande synen på äldre kvinnor som inte tycks ha något berättigande alls att ta del av våra skattepengar inom den här sektorn. Det är helt enkelt inte viktigt nog att forska på dem, när man ska driva fram 11-åriga toppspelare i fotbollen.
 Nu hade han en mer lågmäld framtoning i gårdagens nyhetsmorgon, den gode Östh. Kanske delvis för att han fick smäll på fingrarna av Pernilla Wiberg, vad gäller specialiseringen inom barnidrott i tidig ålder.
Jag undrar hur Östh hade tänkt sig den här rekryteringen? Vi kanske ska åka runt i klubbarna och ta de bästa 12-åringarna och skicka dem på internering för att få ut det mesta möjliga. Som man gör med ryska gymnaster?  Sen lägger vi ner resten av verksamheten, för den kan väl inte behövas för OS-medaljernas skull?
Och alla andra, ”utfyllnaden”, de som oturligt nog inte ”blommade ut” förrän de blev 15 år, de kan se sig i stjärnorna efter den karriär som fanns inom räckhåll under det mer sunda ledarskapet.
 
Jag skulle vilja slå en stav i skallen på Östh. Men det lär inte hjälpa.
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.