Saligare att giva än att taga?

Lycka tycks vara årets stora samtalsämne. Vartenda soff-tv-program med självaktning har haft lycka som diskussionsobjekt på sistone. Själv såg jag ”Jakten på Lyckan” förra veckan och blev helt frälst av en idé som presenterades i programmet.

Man går in tex på ett café och köper sin kaffe och bulle, men istället för att köpa till en person köper man till två. Sen ber man kassörskan att spara det ena fikat till en kund som kommer senare. När den kunden ska betala ska kassörskan bara säga att fikat redan är betalt och hälsa från ”Anonyma klubben”
 
Kvinnan som berättade om det här i programmet stannade själv aldrig kvar för att se reaktionerna på de som fick sitt gratis-fika. Hon betalade max 40 kronor och njöt av känslan av att ha gjort flera personer glada. Både den kassörska som fick se en överraskad och glad kund och så förstås den glada mottagaren.
I TV stod man förstås med en dold kamera och självklart fick man se att mottagarna blev väldigt glada.
 
Julia och jag såg reprisen av programmet och pratade om det här med att ge. Om givande är lika roligt som att få. Julia var väldigt glasklar i sin analys.
”Det är klart det är. Varför skulle annars julafton vara mycket roligare än ens födelsedag?”
En klok reflektion tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.