Skolsnapsen

Lillsonen spelar sin sista seriematch i hockeyn ikväll. Det blir raka spåret hem från skolan för att äta middag och sen direkt till ishallen.
Lite otajmat  har han dessutom svenskaprov i morgon. Och det lär ju inte vara läge att trycka in 1700- och 1800talets litteratur i skallen på honom efter 22 ikväll. Det där skulle han förstås ha förutsett så att han plockat hem svenska-böckerna från skolan under lovet, men eftersom den här matchen flyttades under denna vecka så hängde vi inte riktigt med.

För första gången den här terminen fanns det med andra ord en mening med hans tretimmars håltimme varje måndag förmiddag. Denna morgon  har det inneburit en djupdykning i litteraturen. Upplysningen, romantiken, realismen och svenska 1700-talsklassiker har diskuterats.
Youtube har gått hett. Ni ska inte tro att han sluppit undan Thåström med Bellmans ”Märk hur vår skugga”. Särskilt som han blev tvingad att se den live på Peace and Love för ett par år sedan och refererar till den som ”den där värdelösa som den där gamla farbrorn ( Thåström) sjöng som du och pappa absolut skulle se”

Mitt i förhöret så inser jag verkligen generationsklyftan. Min son kan inte Gubben Noah! Fjäril vingad kan han inte erinra sig att han sjungit någonsin. Gullivers resor som jag såg tecknad varje jul i mellandagarna när jag var liten, den har han aldrig sett. Dickens ”A christmas carol” med den elake Scrooge hade han koll på tack vare den nya filmen.
När jag spelade upp ”Så lunka vi så småningom” på Youtube så piggnade han dock till
” Den känner jag igen. Det är den där typ snapsvisan som fröken sjöng på svenskalektionen”

2 kommentarer

  1. Lena

    Ha, ha!Ja, lite intryck har jag tydligen gjort! Men du kan vara lugn…han hade full koll idag när de förhörde varandra. Värsta magistern!

  2. Åsa

    Helt underbart!
    Jag är ju en sån som också tvingar mina elever höra den där värdelösa låten den gamla gubben sjunga samma låt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.