Nicke Grahn, fp-politiker, Dorotea

Ingen uranbrytning i Lappland!

Jag är helt emot uranbrytning i Dorotea kommun och i Lappland som helhet. Det viktigaste skälet för mig är att en eller flera urangruvor skulle slå ut massor av arbetstillfällen i turistnäringen och andra branscher som lever på att vår del av Europa är ganska oförstörd.

Försök att sälja bilden av orörda Lappland med urangruvor i bakgrunden.

9 kommentarer

  1. Jjo

    Vadå? Hur omfattande kan Uran brytningen bli egentligen? Kan väl aldrig vara ett hot för Turismen, eller? Kan du utveckla det? Ännu en fråga, vad anser du om vindkraftverk i fjällen?

  2. Nicke

    Det är skillnad på gruva och gruva. En urangruva lägger peststämpel på en hel trakt. Du har inte alls samma image-problem när det gäller järnmalms- eller koppargruvor.

  3. Nicke

    Problemet med uranbrytning i våra trakter är inte i första hand miljö- eller hälsoproblemen. Det är direkt felaktigt att jämföra urangruvor i östra Europa med en eventuell svensk. Problemet är att det görs. Den allmänna bilden av uranbrytning är att det är en smutsig, livsfarlig hantering som ödelägger stora områden. Den stämpeln lägger du på vår trakt om du öppnar en urangruva. Det blir helt enkelt omöjligt att sälja den bild som vi försöker förmedla om ett rent, relativt oförstört Lappland.

    Jag är emot vindkraftverk i den obrutna fjällkedjan, utom vid t ex kraftverksdammar. Förfjällsregionen är däremot ett utmärkt ställe att bygga vindkraftverk på. Folkpartiet i Dorotea är stark anhängare av vindkraftverk i Bliekevare.

  4. Mimmi

    I vilhelmina säger man nej till en överledning och i Dorotea nej till Uranbrytning. Jag undrar vad folk svarar på frågan om man vill skita i mörker?

  5. Nicke Grahn

    Du behöver inte skita i mörkret! Vi är för en utbyggnad av vindkraft i kommunen. Ger både ljus på dasset och bra ventilation av detsamma.

  6. Mimmi

    Ja du då får Ni bygga en hel del vindkraftverk i Dorotea för på alla andra ställen hamnar de mitt i det bästa renbeteslandet.

  7. Gruvbolaget bryt!

    Att öppna och bryta uran är väl inte så farligt?
    Tycker att det är värre att åka bil/gå. Bli påkörd = leva 1 sek, död!
    Jobba i gruva = leva 50 år, sen dö!
    VAD SKULLE NI FÖREDRA?

  8. Nicke

    Urangruvor ger problem långt efter det att man har brutit slut på fyndigheten. Vi måste komma bort från ett system där vi plundrar naturen och lämnar problemen till våra barn och barnbarn. Sysselsättning från annan gruvdrift, turism och industri är betydligt bättre för oss än urangruvor. Varför tacka ja till jobb som slår ut fler andra jobb i samma trakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.