Nicke Grahn, fp-politiker, Dorotea

Bort med politikerfallskärmarna!

Ikväll hörde jag på nyheterna att riksdagsledamöter som har inkomstgaranti också får jobbavdrag – dvs det avdrag man får för att det ska löna sig att arbeta. Man kan ju få spel för mindre! Inkomstgarantin är ju en fallskärm för den stackars riksdagsledamot som inte har ett arbete att gå tillbaka till om han eller hon inte blir återvald, inte en lön för utfört arbete.

F d riksdagsledamöter som inte jobbar ska inte ha jobbavdrag. För övrigt bör systemet med inkomstgaranti (fallskärm) för f d riksdagsledamöter tas bort. Man kan tänka sig t ex några månaders ersättning för den som inte blir återvald, men sedan handlar det vackert om att gå tillbaka till sitt gamla arbete eller att hitta sig ett nytt. Vad är det som gör att riksdagsledamöter ska hanteras speciellt? De har bra betalt under tiden i riksdagen. Det borde räcka!

5 kommentarer

  1. JN

    Populism, ren och skär, att kräva att riksdagsledamöterna inte ska något stöd när de blir utröstade. Vi vill att rätt människor ska lämna sina arbeten eller företag. För några är det kanske inget problem, men andra får ta avsked från en given karriärväg eller födkrok. Det är sällan de mest lågavlönade det handlar om. Några kliver faktiskt ner i lön. De ska skiljas från sina familjer för veckorna och tar väldiga risker med sina relationer. Och detta ska de göra ”rakt ut i luften”, utan att sedan omfattas av någon sorts ekonomisk säkerhet? Jag vill att ledamöterna ska vilja något, men jag kan inte begära att de ska vara beredda att offra allt utan att ha någon sorts säkerhet.

  2. Nicke (fp)

    Jag kan tänka mig några månaders omställningsersättning eller liknande. Det är rimligt. Men jag kan inte acceptera ett synsätt att man efter ett antal perioder som riksdagsledamot eller statsråd ska anses så oattraktiv på arbetsmarknaden att man ska behöva försörjas av den riksdag man faktiskt blivit utröstad i från. Sedan när blev det ett arbetshandikapp att vara politiskt aktiv?

    Det borde ligga i varje riksdagsledamots intresse att exempelvis teckna en försäkring eller liknande för att klara övergångsperioden mellan riksdag och återgång till annat arbete. Om riksdagsarvodet är för lågt, får vi väl höja det då, så att man har råd med en sådan försäkring. Det är bättre att betala öppet och rejält än att ha eftersläpande, ersättningar sedan uppdraget upphört.

    Att vi sedan begär att man ska ”lämna allt” för riksdagen beror ju lite på vilken syn vi har: Folk som jobbar på annan ort, ligger i utlandstjänst eller i övrigt har väldigt krävande arbeten som tar mycket tid från familjen är ju i samma situation. Det är faktiskt frivilligt att kandidera till riksdagen, och man måste faktiskt tänka efter före om man är beredd att göra de uppoffringar som krävs. Det är fullt frivilligt att bli politiskt aktiv, fullt frivilligt att kandidera till höga politiska poster med de uppoffringar och glädjeämnen det tillför.

  3. Martin

    Hm, det är kanske lika bra att slopa partibeteckningarna också. Ni verkar ju vara en bra bit på väg om man ska tyda annonsen i Doroteaaktuellt. 🙂

  4. Nicke

    Ja, vänsterpartiets årsmöte i Svanabyn kan säkert bli spännande.

    (Bakgrund: Genom ett tryckfel i det lokala annonsbladet har vänsterpartiets inbjudan till årsmöte blivit försedd med Folkpartiets logotyp)

  5. JN

    Nog är det frivilligt alltid och politiken upplever inte så lite av kris. Listorna är ju ganska glesa och har för mycket ”utfyllnad”.
    En person i t.ex. 50-årsåldern som kandiderar för riksdagen behöver nog veta att man i alla fall inte äventyrar sin ekonomiska framtid om man skulle bli riksdagledamot. Sen kan väl utformningen variera.
    Ramlar man ur riksdagen i dryga 60-årsåldern är det inte per automatik att man har samma situation som om man fortsatte med det man gjorde tidigare. Jag tror att det går på ett ut om man behåller riksdagspensionerna eller höjer lönen så mycket att man kan ordna det själv. Kan vara billigare med pensionerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.