Nicke Grahn, fp-politiker, Dorotea

Centersjälvmål

Det är inte roligt att behöva kritisera andra i alliansen, men centeridén om att inkomstpröva barnbidraget är ett rejält politiskt självmål.

Centern luftar en idé om att om man tjänar över 20000 kr i månaden, behöver man inget barnbidrag. Visst låter det lockande att ’barnbidrag inte ska gå till höginkomsttagare’, men tänk efter lite:

Om man helt plötsligt lyckas höja sin lön över 20000 i månaden, förlorar man barnbidraget, och har därmed ingen ekonomiskt motiv att försöka höja sin lön. Det är detta som kallas marginaleffekter (du förlorar bidrag om du får högre lön så att du inte tjänar på att t ex jobba mer). Det är sådant som vi på den borgerliga sidan i alla tider kritiserat socialdemokraterna för. Olika typer av bidrag efter inkomst inbjuder dessutom till olika typer av fusk, kräver en kontrollapparat osv.

Låt barnbidraget vara som det är. Det är enkelt, effektivt och lika för alla.

4 kommentarer

  1. Larsson

    Du har helt rätt att förslaget från centern inte är bra. Svårt med gränsen så klart. En tanke kan dock vara att höja bidraget men att samtidigt beskatta det. På så sätt kommer man bort från den extrema effekt du pekar på.

    Tack för bra blogginlägg!

  2. Martin

    Jag kan inte riktigt hålla med om att det är riktigt rättvist när en del familjer kan låta barnbidraget gå in på ett sparkonto medans andra har svårt med att få ekonomin att gå ihop varje månad.
    Att låta bidraget (som de flesta andra) vara behovsprövat är nog bra, nackdelen är väl att det kanske kostar för mycket att administrera(som mycket annat…)
    Men då, Nicke, ska vi väl verkligen gå in för att det blir så och få Myndigheten för Barnbidragsbehovsprövning lokaliserad till Dorotea. Tänk så många välbehövliga arbetstillfällen det skulle bli!
    Lokaler har vi och kompetensen finns ju. Vi har Datakompisen som kan bevilja bidrag och företaget kan säkert avknoppa sig till Dataovännen som avslår.

  3. Bernt Magnusson f.d. Getfarmare

    Hej Nicke,
    Jag har bara en stilla undran, kan man gå vidare med att tänka sig
    t.ex obligatoriskt hyresbidrag,
    socialbidrag och liknande. Misstänker att man kan mista även dessa, om man lyckas höja sin inkomst över en viss nivå.
    Ha det bra hälsar Magnus Krukmakare

  4. Nicke

    Hej, Magnus! Du pekar precis vad som är problemet med socialbidrag, bostadsbidrag osv. När man höjer sin lön, sänks dessa bidrag, d v s man har väldigt lite för att utbilda sig, ta ett mer ansvarsfyllt jobb med högre lön. Detta brukar kallas fattigdomsfällan – dvs bidragen sänks när lönen höjs.

    Barnbidraget är det enda bidrag som inte ger några marginaleffekter.

    Bästa hälsningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.