Glädjebesked för cancervården!

Glädjebesked för cancervården!

Idag går landstinget ut med den glada nyheten att cancerforskningen och cancervården får ett ekonomiskt tillskott som fortsätter sätta vår cancervård på kartan. Det handlar om donationer och insatser från Onkologiska kliniken, Umeå universitet och makarna Krister och Karin Olsson, som tillsammans bidrar för att lyfta och spetsa Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Såhär skriver Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande:

”Norrlands universitetssjukhus först i Sverige med PET-MR

Två minst sagt generösa donationer gör att Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus först i landet ska kunna skräddarsy behandling som optimerar effekten på tumören samtidigt som den skyddar frisk vävnad.

Satsningen är en samverkan mellan flera aktörer men bottnar i en gåva från Cancerforskningsfonden Norrland.

I samband med att fonden och onkologiska kliniken 50-årsjubilerar avsätter man 50 miljoner kronor för en så kallad PET-MR – i syftet att kunna ge rätt behandling till rätt patient i rätt tid.

Utöver det satsar makarna Krister och Karin Olsson 15 miljoner kronor för att under fem år stärka spetskompetensen inom cancerbehandlingen och interaktionen med andra internationella centrum.

Västerbottens läns landsting bidrar med resurser för att driva den nya utrustningen och Umeå universitet stärker rekryteringen av unga forskare inom området.

Fantastisk satsning
Roger Henriksson, professor i onkologi och ordförande för fonden, är stolt och nöjd över gåvorna:

– Cancerforskningsfonden har med stor tillfredsställelse skapat resurser för att ge norrlänningarna den senaste och bästa cancerbehandlingen. Investeringen håller utvecklingen vid Cancercentrum och Norrlands universitetssjukhus på kartan idag och en bra bit in i framtiden.

Krister och Karin Olsson stödjer satsningen av tre skäl:

– Ett är att tekniken gör behandlingen säkrare och ger ett bättre resultat för patienten. Ett annat att den ökar intresset för Umeå och landstinget och därmed bidrar till tillväxten. Tredje skälet – som vårt bidrag ska användas till – är att forskare med spetskompetens bjuds in att medverka till att utveckla teknik och kompetens här i Umeå, säger Krister Olsson.

Och hos mottagaren landstinget är glädjen stor:

– Det är en fantastisk satsning på regionens patienter och ett oerhört värdefullt tillskott till utvecklingen av vård och forskning. Landstinget tar emot dessa donationer med stor tacksamhet, säger Peter Olofsson, landstingsstyrelsens ordförande (S).

Öka precisionen
Utrustningen som fonden nu köper in ska tillhöra Cancercentrum men kunna användas av andra kliniker vid sjukdomar i hjärta, kärl och nervsystem.

Tanken är att med PET och MR i ett och samma instrument förfina diagnostiken och skräddarsy och löpande följa behandlingen så att den snabbt kan ändras om den brister i effekt.

Grunden är att stort antal tumöregenskaper med dessa tekniker kan avbildas funktionellt. Bilderna visar inte bara anatomi utan också hur mycket energi tumören förbrukar, hur fort den växer, dess genomblödning, syresättning och mycket mera.

Kombinerar man teknikerna i en enda utrustning där man samtidigt analyserar en stor mängd funktioner får man helt nya möjligheter. Man kan till exempel mycket snabbt se hur en viss typ av tumör reagerar på en viss behandling.

På så vis bidrar PET-MR till den individanpassning som redan kännetecknar utvecklingen av modern cancerterapi.

För strålbehandling har det handlat om att avgränsa strålningen och undvika frisk vävnad. Med PET-MR kan man precisera behandlingen ytterligare och kan till exempel bedöma strålkänslighet. Att denna skiljer sig mellan individer och olika typer av tumörer är ett faktum, men att man idag inte kan förutsäga dessa skillnader gör att man inte kan individanpassa stråldoserna.

Också för läkemedel är målet att optimera effekten och skydda friska organ. Utvecklingen bygger på ny kunskap om molekylära processer i cancerceller – processer som PET-MR kan åskådliggöra.

Säkerställa effekt
Tanken är att under behandlingens gång säkerställa förväntad effekt. Samtidigt kan patienter som klarar sig med standardbehandling slippa tilläggsbehandling som ökar risken för svåra biverkningar.

– Konceptet rätt behandling till rätt patient i rätt tid har patientperspektivet som övergripande mål. Men genom att inte behandla patienter som inte har nytta av den i onödan sparar också samhället resurser, säger Roger Henriksson.

Utrustningen ska användas i behandling men blir samtidigt ett viktigt redskap för forskarna:

– Det är jätteroligt att Umeå får en utrustning som inte finns på så många andra ställen och som kan användas till så mycket. Nu är det bara för forskarna att ta tillvara detta så kraftfulla verktyg för att utveckla ny kunskap, säger Anders Bergh, dekanus vid Umeå universitets medicinska fakultet.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.