Samverkan är som att samåka till jobbet

Samverkan, jag har upprepat det ordet och jag kommer att fortsätta. Samverkan mellan kommun och landsting är nämligen smart. Vi har det i flera varianter, men särskilt fokus har legat på samverkan om vårdplatser.

Vi kan likna det med att samåka till jobbet. Istället för att åka ensamma i varsin bil, åker vi tillsammans. Kanske krävs då en större bil, eller en buss. Poängen är att vi slipper bekosta en bil var och en, samtidigt som också driftskostnaden blir lägre för alla som åker med. Själva bilturen blir inte sämre för det. Den som har åkt på bilresa vet att det blir billigare när fler är med och delar på bensinkostnaden.

I Västerbotten har vi något som inte är så vanligt i Sverige – vårdplatser på hälsocentraler/sjukstugor. Dessa slår vi vakt om. De ger trygghet och närhet. Ett sätt att kunna bevara dem långsiktigt är att just samverka om dem med kommunerna.

Istället för att ha varsitt hus, med varsina vårdplatser, så delar vi hus och har en gemensam vårdavdelning. I ett vårdrum har kommunen vårdplats, i ett annat har vi en. Förutom att dela hus kan vi också samsas om personalstyrkan, istället för att ha varsina styrkor. På så sätt kan vi även täcka upp för varandras behov. Ingen får högre kostnad – tvärtom – och vården är den samma. Det fungerar utmärkt.

Vi har kommit långt i Malå och Storuman, och vår ambition är att utveckla samverkan på alla ställen.

För utomstående kan det framstå som snårigt, så jag kommer att fortsätta prata om det. Glädjande nog får allt fler upp ögonen för samverkan. Snart också kanske våra politiska motståndare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.