Ny samverkanslösning i Dorotea

Idag kan vi med glädje presentera en ny långsiktig lösning för vården i Dorotea. Tillsammans med den politiska ledningen i Dorotea kommun har vi som avsikt att bilda en ny gemensam vårdavdelning på Bergvattengården. Vi avser att flytta sjukstugan dit, och kan då tillsammans nå de samordningsvinster som vi eftersträvat med en personalsamverkan om en gemensam vårdavdelning. Det möjliggör fler vårdplatser och bättre helhetslösning för patienterna och brukarna.

Sedan tidigare finns två vårdplatser och ett akutrum på Bergvattengården. Men eftersom det tar lite tid att få allting på plats i lokalerna på Bergvattengården vill vi också under övergångsperioden öka de befintliga vårdplatserna och införa läkarjourkedja.

Avsikten innebär att vi får en långsiktig lösning i Dorotea som är bra ekonomiskt för både landstinget och kommunen. Vi når en samverkanslösning och kan öka antalet vårdplatser. Det är sannerligen glädjande att kunna jobba konstruktivt med det här nu.

Här följer det pressmeddelande som vi har gått ut med:

Långsiktig samverkanslösning om vården i Dorotea

Majoriteten i landstinget och den politiska ledningen i Dorotea avser att samverka i en ny gemensam vårdavdelning på Bergvattengården.

– Det känns väldigt bra. Det innebär tillgång till fler vårdplatser och läkarjourkedja, och samtidigt den personalsamverkan som vi eftersträvat, säger Peter Olofsson, landstingsstyrelsens ordförande (S).

Överenskommelsen betyder att landstinget flyttar sjukstugan till Bergvattengården, där landstinget idag bedriver två vårdplatser. I samband med det planeras också en ny vårdavdelning i samverkan med kommunen.

– När vi samlar allt under samma tak kan vi nå de samordningsvinster som möjliggör det här. Det här innebär inga merkostnader för kommunen, vilket det funnits en oro kring, utan ger en långsiktigt god ekonomisk lösning för både kommun och landsting, säger Robert Winroth, landstingsråd (MP)

Med sikte på den långsiktiga samverkanslösningen kommer landstinget nu att inleda samtal med kommunen för att under övergångsperioden utöka antalet vårdplatser på Bergvattengården samt införa läkarjourkedja.

– Hur förutsättningarna för gemensamma lokaler på Bergvattengården blir mer i detalj ska vi fortsätta diskutera med kommunen, de samtalen tar fart nu. I Storuman och Malå finns samverkanslösningar som fungerar väl och är bra för patienterna, och vi tänker oss en liknande på Bergvattengården. Framför allt innebär det här ett gemensamt steg framåt, vilket känns skönt och konstruktivt, avslutar Olofsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.