Landstingsekonomi och framtiden

Vi kan idag ta oss an framtida utmaningar bättre tack vare balans och lättare ryggsäckar. Och det finns saker vi kommer att behöver hantera.

Tidigare har jag beskrivit att kostnaderna ökar med 80 miljoner varje år. Men dessutom kommer vårt landsting att få en kostnadssmäll på 360 miljoner när det nya förslaget till skatteutjämning börjar gälla. Det kan jämföras med projekt balans som genomfördes 2012, då vi skulle minska kostnaderna med 150 miljoner. Nu handlar det om minskade intäkter med 360 miljoner.

Och något som provocerar mig oerhört är att den moderat leda regeringens förslag ger EN MILJARD kronor till de rikaste kommunerna som främst är Stockholm kommuner och till Stockholms läns landsting. Detta för att de moderata kollegorna i kommunerna ska acceptera att alls vara med. Helt plötsligt finns en miljard att skaka fram, och så går den till de rikaste kommunerna.

Två andra stora framtidsutmaningar vi kommer att behöva jobba med är dels att möta den åldrande befolkningen och dess behov, här krävs både tankekraft och finansiella resurser, dels att klara av rekryteringen. Vi behöver mer kunnig personal framöver. Här måste vi jobba tillsammans med utbildningarna.

Med blicken framåt, långsiktighet och helhetstänk kommer det att gå bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.