Näringspolitik efterlyses

Beskedet om monteringen på Volvo har knappast undgått någon. Effekterna är svåra att överblicka och oron är givetvis stor.

Att näringslivet utvecklas och förändras är lätt att konstatera. Ibland till det bättre, som polarvagnen i Dorotea, och ibland till det sämre, som sågen i Vilhelmina och nu Volvo. Industrinäringen i länet hänger samman i långa kedjor, där alla länkar är betydelsefulla. Råvaror, utbildning, forskning, arbetskraft, infrastruktur, förädling, transporter, kultur – allt spelar roll i slutändan.

Allt är också politik. Och då är samarbete viktigt, men framför allt vilja och ambition. När alliansregeringen halverade transportstödet slog det hårt mot industrin i norr. Volvo fortsatte visserligen göra vinst, men budskapet från regeringen är att Västerbotten och Norrland inte är att bry sig om.

Ansvaret för regionens utveckling ligger delvis hos oss själva – ett ansvar vi tar så gott vi kan med de begränsade medel vi har. Men i slutändan är näringspolitiken Näringsdepartementets och Annie Lööfs ansvar.

Förhoppningsvis agerar regeringen nu. De bestämmer inte över Volvos, men däremot annat. Exempelvis kan de ändra sig och börja bygga norrbotniabanan, de kan satsa mindre på skattesänkningar och mer på högskolan eller för den delen se över transportstödet. Någonting som spelar roll för tillverkningskedjan här hos oss i norr. Om inte det privata näringslivet investerar så måste det offentliga göra det. Men det förutsätter att viljan finns att vår region ska utvecklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.