Borgerliga sprickan ett uppvaknande?

Att alliansen i landstinget har spruckit ger hopp om en bredare och mer vidsynt borgerlig hälso- och sjukvårdspolitik. M och KD håller ännu hårt i sin politiska dagordning om sänkta skatter och mindre välfärd, men C och FP visar däremot tecken på att inse allvaret i situationen.

Vårt förslag om skattehöjning i två steg, med sammanlagt en krona, handlar främst om att kompensera för minskat stöd med 360 miljoner i utjämningssystemet, men också om att kunna göra nödvändiga förstärkningar i bland annat primärvården och psykiatrin.

Landstinget har idag en ekonomi i balans och en låg kostnadsutveckling, tack vare omstruktureringar och prioriteringar. Men utmaningarna saknas inte för det. I det läget väljer alltså M och KD att skära 360 miljoner i verksamheten, förutsatt att de inte tänker sig ett kraftigt underskott. C och FP tycks bättre förstå att det inte är rimligt och vill därför höja skatten med 25 öre. Det är positivt, även om det inte är tillräckligt.

De borgerliga konstellationerna har fortsatt gemensamt att ingen av dem förmår möta utvecklingen i vården. Utöver det aktuella tappet på 360 miljoner ska årligen 80 nya miljoner frigöras för att införa nya mediciner och behandlingsmetoder. Ingen av borgerlighetens budgetar har hittills lyft blicken för att se det, tillmötesgå det och därmed erbjuda medborgarna bästa möjliga hälso- och sjukvård. Förhoppningen är att C och FP väljer att se framåt. Det skulle länet må bra av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.