Regeringen bluffar om vårdpengar

Regeringen har sedan den tillträdde inte tillfört en enda verklig krona mer till hälso- och sjukvården.

Trots det är Moderaterna duktiga på att prata om hur mycket pengar de ger. Ibland nämns miljardsummor. Men det handlar då om ”nominella” tal. En statistisk sammanställning visar hur läget ser ut egentligen med hur mycket pengar hälso- och sjukvården fått ( klicka på bilden)

image

 

De pengar som avsätts till hälso- och sjukvården i landet har varit oförändrade sedan regeringen tillträdde (i bilden nämnda som ”kostnader”). Och då är dessutom de skattehöjningar som landstingen själva gör inräknade. Regeringens påstående att de ger mer pengar stämmer inte, i relation till utvecklingen. För samtidigt har saker blivit dyrare och befolkningen vuxit. En jämförelse kan vara löner. Våra löner är jättehöga jämfört med tidigare generationers. Men samtidigt har priserna höjts också. En liter mjölk eller bensin är dyrare idag än förr. Det går inte att bortse ifrån.

När hänsyn är tagen till inflation, löner och befolkningsökning blir bilden rättvis. 2006 var ”kostnaden” för hälso- och sjukvården totalt 177 miljarder. 2012 var den 174 miljarder. Det har alltså stått stilla – till och med minskat lite.

Varje år ökar priset på verksamheten för landstingen. Nya behandlingsmetoder och bättre mediciner gör att hälso- och sjukvården utvecklas. Men det måste betalas för. Och det får landstingen ingen hjälp av regeringen att göra.

Däremot visar en ny opinionsundersökning att sex av tio svenskar tycker att en femte inkomstskattesänkning inte är bra. I motsättningen mellan skattesänkningar och välfärd väljer svenskarna välfärd. Det ger hopp om framtiden för hälso- och sjukvården.

2 kommentarer

  1. Liberalen

    Statsbidragen har stått still under regeringen Reinfeldts tid, hävdas det. Det är i stort sett korrekt. om man tar med löne- och kostnadsökningar i kalkylen. Det var för övrigt samma sak under Göran Perssons tid. Fast då hördes inte särskilt mycket av kritik från s i länet. Men vad som ändå är intressant är att skatteintäkterna har ökat men att Landstingets styrande majoritet har visat sig oförmögen(!) att använda resurserna på ett bra sätt.

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Det är sant att de generella statsbidragen inte alltid följde med under Perssons tid. Men vad jag minns försökte inte Regeringen heller ge sken av det då. Det finns också skillnader mellan hur statsbidragen styrs. En är att statsbidragen idag, förutom att vara mindre, också i högre grad än tidigare är öronmärkta och tillfälliga. Det gör att det blir svårare att bygga långsiktig verksamhet. En annan skillnad är att Persson inte försökte påskina att skattesänkningar innebär mer pengar till välfärden. Vad det gäller vårt landsting har vi en budget i balans men saknar medel för utvecklingen inom vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.