Det trixas även om jobben

Förra bloggen visade hur pengarna till vården ser ut i verkligheten, jämfört med den bild regeringen vill ge. Att inkomster måste ställas i relation till kostnader. Samma sak kan egentligen sägas om arbetslöshetsstatistiken.

Moderaterna säger att tvåhundratusen nya jobb har skapats, vilket låter bra. Men det blir inte så meningsfullt utan att berätta att befolkningen samtidigt har ökat – och dessutom ökat mer än antalet jobb. Följden blir att andelen arbetslösa har ökat. Alltså att arbetslösheten har gått upp. Arbetslöshet och sysselsättning mäts oftast i procent för att det ska ge en bild av förhållandet. När regeringen tillträdde låg arbetslösheten på drygt sex procent. Nu är den på drygt sju.

Så om vi pratar om antalet fler i arbete, måste det ställas i relation till antalet utan. Att arbetslösheten idag är högre än när regeringen tillträdde är förstås ett misslyckande.

Såhär har antalet arbetslösa, i tusental, utvecklats mellan 2003 och 2013 enligt SCB (högerregeringens politik påbörjades 2007):

image

3 kommentarer

  1. Erik J

    Peter
    Jag uppskattar när så korrekta siffror som möjligt redovisas inom politiken oavsett parti. Tyvärr anser jag att du TRIXAR en del själv när du i den redovisade bilden ger antalet arbetslösa i tusental istället för i %. Bilden blir annorlunda om du räknar om till % . Detta är extra bekymrande för dig då du i bloggen om Landstingens kostnader räknade om till det för dig mest gynnsamma värdet (men inte nödvändigtvis mest relevanta) ”Befolknings och lönejusterat”.
    Så uppskattar din blogg (håller inte alltid med) men inget TRIX.

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Jag har i min bild visat hur mycket pengar den moderatleda regeringen har satsat på sjukvården. Vi kan inte blunda för att saker har blivit dyrare och att vår personal har fått och skall ha löneökningar. Att helt bortse från det faktumet som borgerliga politiker gör och påstå att man satsat miljarder på vården tycker jag är helt fel. Vad det gäller arbetslösheten har jag redovisat både i procent och antal. Vilket som, jag kan bara konstatera att det är ett stort misslyckande för den borgerliga regeringen.

  2. Liberalen

    Det hände sig vid den här tiden att det gick ut ett påbud från socialdemokraternas partihögkvarter att nu var det dags att hävda att arbetslösheten har ökat eftersom befolkningen också har gjort det. Åtskilliga s – företrädare har uttryckt sig precis likadant, allt enligt cirkuläret från partiet. I sak ska detta jämföras med att på Göran Perssons tid minskade sysselsättningen, i dag ökar den, samtidigt som befolkningen givetvis ökade under båda perioderna. Så mot den bakgrunden är sossarna verkligen misslyckade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.