Hägglund gömmer sig bakom staten

Socialminister Göran Hägglund (KD) vill se ett ”ökat statligt ansvar” för hälso- och sjukvården. KD har som parti kravet att hälso- och sjukvården ska förstatligas, och det är det Hägglund menar med ”ökat statligt ansvar”.

Men det är ingen lösning, utan handlar mest om att byta fokus i debatten. Hägglund har det hett om öronen efter rapporter om hur hälso- och sjukvården går på knäna här och var i landet. Så när Socialdemokraterna utmanar regeringen med krav på mer resurser och fler anställda, börjar Hägglund istället prata om förstatligande.

Men vad staten är och hur den agerar beror helt på vilken regering som styr. Den nuvarande alliansregeringen har inte valt att prioritera hälso- och sjukvården, så varför skulle den göra det om den fick all makt över hälso- och sjukvården? Se hur det gick med underhållet av järnvägen. Det fiaskot är alliansregeringen skyldig till – eftersom den bestämmer över staten och tycker att privatisering är bra.

Om hälso- och sjukvården skulle bli statlig under nuvarande regering skulle det innebära att sjukhus privatiserades i hela landet, inte bara i det alliansstyrda Stockholms läns landsting.

Att förstatliga innebär att lägga saker i händer på en regering. Jag undviker helst att lägga Västerbottens hälso- och sjukvård i Alliansens makt. Bättre då att byta till en S-regering som ser till att landstingen får mer personal och resurser.

2 kommentarer

  1. Arvid

    ” Utökat statligt ansvar är ingen lösning” säger du, men mer pengar från staten vill du ha – vilket
    egendomligt resonemang – fortsatt leksuga för er landstingsplitiker således. Fokus nämner du, varför inte fokusera på din huvuduppgift=hälso-och sjukvård i stället för satsningar på tåg,
    turism, regionalpolitik, kultur, Grand etc ja listan är lång på för landstinget helt ovidkommande pengastöd .”Men vad staten är och hur den agerar beror helt på vilken regering som styr” – säger du, ja naturligtvis, samma sak är det ju med dig/landstinget. Den som satsar pengar vill också ha inflytande – det gäller även en ev S-regering!
    Nej, landstinget ska inte ha mer resurser utan avvecklas – ett systemskifte är nödvändigt,.men så är det ju alltid, ju mer pengar som stoppas in i en organisation även företag, ju värre blir systemfelen/onyttan i organisation. Så lägg ner och starta om – där vi som skattebetalare får direkt valuta /koppling mellan skatt(läs försäkringspremie) och Vård/Hälsa. Sammanfattningsvis blir jag som läsare av din blogg besviken på den nivå du resonerar – du hotar tilltron till landstinget/politiker, skatt som finansieringskälla så fortsätt!

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Vi tycker att det är viktigt att det finns ett regionalt beslutande. Det största problemet idag är att regeringen inte ger tillräckliga anslag till hälso- och sjukvården för att landstingen ska kunna möta utvecklingen. Av de pengar som Västerbottens läns landsting har går 97% till hälso- och sjukvård med tillhörande administration. Vi har en mycket liten administrativ överbyggnad och bland den lägsta kostnadsutvecklingen i landet tack vare en effektiv verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.