Vård för äldre i hela länet

Hälsocentralerna/sjukstugorna i Västerbotten ska vara anpassade för att kunna möta äldres behov – i hela länet. Inte bara riktat till vissa äldre i städerna. Det är en viktig princip för oss socialdemokrater.

I Västerbotten har vi ett ”brett uppdrag” i vår primärvård. Det vill säga att vi har valt att alla hälsocentraler/sjukstugor ska kunna ta emot många patienter med olika behov. Det är ett sätt för oss att kunna erbjuda en god och jämlik hälso- och sjukvård i hela länet.

Ett brett uppdrag innebär att det ska finnas många kompetenser och att mycket ska kunna undersökas och behandlas på själva hälsocentralen/sjukstugan. I många delar av länet finns bara en hälsocentral/sjukstuga inom kommunen, så det är viktigt att dessa kan tillgodose flera behov och möta många patienter.

I vårt län finns en ökande andel äldre patienter. Därför är det viktig att vården är anpassad efter deras villkor. Läkare på hälsocentralen gör hembesök hos äldre som inte kan komma till mottagningen, det görs regelbundna läkemedelsgenomgångar och det finns en god samverkan tillsammans med andra aktörer för att vården ska vara sammanhållen. Det görs mycket annat också för att passa äldre.

Borgerliga partier har föreslagit att det ska kunna inrättas särskilda hälsocentraler för äldre. Det är en god intention. Men mycket av det som de efterfrågar finns redan. Dessutom har vi ett system i Sverige, infört av den regering som de själva är en del av, som innebär att politiken inte ska styra resurserna efter behov. Tanken med systemet är att patienterna ska agera kunder på en vårdmarknad. Vi kan politiskt ställa krav på hur uppdraget på hälsocentralerna/sjukstugorna ska se ut, men det ska se likadant ut överallt. Vi kan därför inte öppna en särskild hälsocentral/sjukstuga men en särskild inriktning på en plats.

I andra delar av landet finns exempel på hälsocentraler med särskilda inriktningar, men det beror på att de har färre krav på sig. Följaktligen saknar de då också det övriga, breda uppdraget. Förhoppningsvis tar någon annan hälsocentral då hand om de andra behoven. Det kan fungera i storstäder, men inte i glesare delar och är inte anpassat för ett län som Västerbotten.

Vi socialdemokrater vill att äldre i hela länet, inte bara i städerna vid kusten, ska kunna få en god och anpassad vård vid sin hälsocentral/sjukstuga. Därför har vi ett brett åtagande överallt. Vi är förstås öppna för att diskutera om det behövs mer resurser så att ännu mer kan göras för de äldre. Men då ska det också gälla i hela länet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.