Vården måste fördelas jämlikt och efter behov

I förrgår rapporterade Aftonbladet att de sjukaste och mest utsatta är de stora förlorarna när välfärden marknadiseras.

Styrformer där pengar fördelas efter antal besök – där friskare människor blir attraktiva ”kunder” – och privata vinstuttag har spätt på ojämlikheten och gjort att pengar försvinner ur hälso- och sjukvården. Värst är det i Stockholms län där systemskiftet har gått som längst.

Uppgifterna kommer ifrån reportageboken ”Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden”.

I Västerbotten måste också förhålla oss till lagstiftningen om fritt vårdval, men vi har sett till att fördela så solidariskt vi kan och styra resurserna efter behov.

Men det är tydligt att hälso- och sjukvården lider av högerpolitiken, på många håll i landet har det gjorts neddragningar – så även i Västerbotten. Det är ingen rolig utveckling.

Det måste till en förändring. Vården måste vara trygg, jämlik och fördelas efter behov. I Västerbotten höjer vi skatten för att prioritera välfärden. Med en socialdemokratisk regering skulle resurserna dessutom öka ytterligare.

Men vi måste också komma åt marknadiseringen. Det är inte rimligt att ha en fri etablering och en fri dragningsrätt på skattepengar som idag. Det vill vi socialdemokrater ändra på. Det kommer bli tydligt i valet.

Här är en länk till artikeln
Aftonbladet

En kommentar

  1. Gunnar Andersson

    Jag hade hoppats att du skulle kommentera incidenten med sverigedemokraterna på geriatriken.Själv anser jag att Anders Sylvan har gjort bort sig riktigt ordenligt !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.