LEAN är också politik

I Umeå pågår i dagarna en konferens om LEAN. Själv fick jag tillsammans med landstingsdirektör Anders Sylvan äran att inledningstala.

LEAN börjar bli vanligt. Alla arbetsplatser, chefer och anställda, har intresse av att logistiken fungerar och att verksamhetens syften uppnås. Sett på det sättet kan LEAN uppfattas som tekniskt.

Men i grunden handlar det om organisation, relationer och arbetets villkor. Frågor om vad verksamheten syftar till och vilka intressen som ska få komma först är styrda av värderingar.

När vi i landstinget säger att patientens behov ska stå i centrum, handlar det dels om att medborgarens intresse ska komma först, dels om att den som sökt sig till hälso- och sjukvården också ska få inflytande i sin egen vårdkedja.

På samma sätt är arbetsplatser där alla är delaktiga i planering och utförande, och ser sin del i det stora, bättre fungerande arbetsplatser.

Att gå ifrån en organisation med ”stuprör” till en organisation med ”processer”, som Västerbottens läns landsting gör, går inte utan att diskutera värderingar och villkor. Det vore heller inte bra. Tvärtom, dessa frågor ska lyftas och debatteras. Då blir både hanteringen och slutresultatet bättre.

5 kommentarer

  1. Simon

    Fast det där är ett rent hån för oss som jobbar i vården. LEAN erbjuder inga lösningar på hur vi ska jobba fortare eller effektivare utan det blir en massa fint svammel medan man snålar in på personal.
    Det är för många oplanerade moment i vården för att det ska fungera med LEAN.
    LEAN fungerar när man bygger bilar, inte bedriver akutvård.
    Vi har kutat på massor med möten om LEAN och än har inget presenterat nått som vi har nytta av i verksamheten så antingen så ser du till att leverera nått som fungerar i verkligheten eller så skippar du det för nu bränns bara en massa pengar till ingen nytta.

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Orsaken till att vi saknar personal och tvingas springa fortare skall nog skyllas på att vården är under finansierad. Detta är konsekvensen av att skattesänkningar har fått gått före välfärd.

  2. Baby Boom

    Jag förstod inte. Är du FÖR lean eller EMOT? Det finns dem som säger att Lean är bara en nyliberal påhitt, på samma sätt som NPM. Uppfattningen bland chefer och tjänstemän brukar vara att Lean är det bästa som kan finnas.. och så var det ju också när NPM började tillämpas.. då hade det absolut inget med politik att göra, hette det. Jag själv vet ju för lite om Lean.

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Det är en intressant diskussion. Men jag anser i alla fall inte att Lean behöver vara ett nyliberalt påhitt. Organisation, logistik och arbetsmiljö är viktiga frågor som berör alla arbetsplatser. Resultatet blir också vad vi gör det till. Därför är det viktigt att vi är med politiskt och påverkar. Det var också poängen i min blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.