Nej till M-förslag om vård efter plånbok

Retoriken från moderaterna under senare år har varit att de värnar allas välfärd. Men idag under landstingets fullmäktige var det annat ljud i skällan. I en interpellation till landstinget vill de att den som har pengar ska kunna köpa sig en mer avancerad vård än den som ges till alla andra.

Vi socialdemokrater vill naturligtvis inte det. Principen som bär den generella välfärden och hälso- och sjukvården är att alla betalar den med skatten och att den fördelas efter behov. När vi inför nya behandlingar, vilket sker hela tiden, sker det efter en diskussion tillsammans med professionen om vad som är prioriterat utifrån de behov som finns. Och när något införs så erbjuds det alla medborgare. Detta är grundläggande.

Att istället bara erbjuda ett lägre grundutbud till alla, medan de med mycket pengar kan köpa sig mer trygghet, är ett helt annat system. Men ett system som är helt i linje med moderaternas politik – de som fått stora skattesänkningar ska kunna köpa vården privat, och den gemensamma välfärden vi alla betalar för och tar del av ska minskas.

Egentligen är jag inte förvånad av moderaternas utspel. De har alltid velat ha ett systemskifte i välfärden och införa ett privat system som styrs av plånboken. Men lärdomen de drog inför valet 2006 var att det inte gick att vinna val med den retoriken. Så de ändrade den.

Men nu är de alltså tillbaka i gamla mönster. Skillnaden mellan de nya och de gamla moderaterna tycks inte vara så stor.

Som socialdemokrat sitter det i ideologin att stå upp för en generell välfärd, en välfärd som fullt ut finansieras via skattsedeln, som fördelas efter behov och där alla får ta del av det bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.