M:s egna experter kritiserar skattesänkningar

Finanspolitiska rådet, expertgruppen som moderatregeringen själv tillsatte för att granska hur regeringen sköter statens pengar, har lämnat en rapport om ekonomin i Sverige. Där får regeringen svidande kritik för den senaste skattesänkningen, det femte jobbskatteavdraget. Skattesänkningen kostar staten 12 miljarder kronor varje år i uteblivna intäkter. Effekten, sett till hur det påverkar jobb och ekonomi, är för dålig för att kunna försvara skattesänkningen. Rådet är också kritiskt till att regeringen väljer att sänka skatten och därmed undergräva statens finanser samtidigt som staten saknar 100 miljarder för att nå upp till överskottsmålet. Det är helt enkelt inte en ansvarsfull ekonomisk politik.

Samtidigt säger dock finanspolitiska rådet, som ett milt försvar av regeringens politik, att tidigare skattesänkningar nog har bidragit till att sysselsättningen ökade efter finanskrisen.

Problemet är dock att arbetslösheten har stigit sedan moderaterna fick regeringsmakten. Skatten har sänkts med över 130 miljarder, men det har inte lett till att arbetslösheten har gått ner. Däremot till att välfärden får det allt mer ansträngt, vilket vi märker av i hälso- och sjukvården. Att sysselsättningen nog har ökat som effekt av regeringens politik är inte så konstigt. Människor har kastats ut ur socialförsäkringarna. Det har lett till att de desperat måste jobba, även om de fortfarande är sjuka. Samtidigt kvarstår faktum, det är en mindre andel som har jobb nu än innan regeringen sänkte skatten och skar i försäkringarna.

Nu äventyras alltså även statens ekonomi av skattesänkningarna. Det behövs en politik som satsar på fler jobb, trygga villkor och en bättre välfärd. Människor som är trygga, välutbildade, fria och tror på framtiden är den viktigaste resursen vi har, och den utgör basen för en god ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.