Förstatliga inte sjukvården

Sjukvården i Sverige är efter 8 år av borgerligt styre kraftigt underfinansierad. Larmrapporterna om hotad patientsäkerhet och slutkörd personal är snart ett stående inslag i alla nyhetssändningar i hela landet. Orsaken till detta kan främst hänvisas till strypta stadsbidrag till Landstingen på grund av en politisk prioritering av skattesänkningar från den borgerliga regeringen. Regeringens senaste budget innehåller inte annat än besparingar inom sjukvården, på drygt en halv miljard.
Att socialminister Göran Hägglund försvarar denna nedmontering av sjukvården genom att föreslå att sjukvården skall förstatligas kan man bara tolka som en rökridå för att undvika debatten om sveket mot svensk sjukvård. Frågan vi måste ställa oss är om sjukvården skall gå samma öde till mötes som underhållet av våra järnvägar har gjort.
Vårt recept på problemet är att mer pengar behöver tillskjutas sjukvården i Sverige, i socialdemokraternas senaste budgetmotion får sjukvården 2 miljarder mer. Jag är medveten om att detta inte räcker för att återställa förtroendet för vår sjukvård. Vi som landsting måste också ta vårt ansvar för att klara utvecklingen inom vården, vi har därför beslutat att höja skatten med totalt 1 kr fram till 2017.
Vad det gäller framtida organisation av sjukvården är min övertygelse att vi måste gå mot större sjukvårdsregioner, vad det gäller Norrland tror jag att den bästa lösningen är en region med de fyra nordligaste länen. Men även frågan om regionbildning har hanterats mycket illa av den borgerliga regeringen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.