S satsar på studielön

Idag lanserade vi socialdemokrater i landstinget vårt löfte om en fördubblad satsning på studielön.

Tidigare i veckan presenterade Socialdemokraterna nationellt ett sjukvårdslyft för Sverige. Sjukvårdslyftet innehåller:
– två miljarder kronor mer per år till sjukvården (54 miljoner mer till oss i Västerbotten för att göra satsningar och anställa mer personal)
– 5000 traineejobb i sjukvården. Arbetslösa unga ska få möjligheten att kombinera arbete i vården med utbildning. 135 av dessa jobb tillfaller Västerbotten.
– 700 fler platser på vårdyrkenas grundutbildningar.
– 600 fler platser på specialistutbildningarna.
– 250 fler platser på barnmorskeutbildningarna.

Vi socialdemokrater i Västerbotten svarar upp satsningen på ett nationellt sjukvårdslyft med att fördubbla potten pengar vi avsätter för att vårdpersonal ska kunna studera till specialister och få studielön av landstinget under tiden. En fördubbling innebär att ungefär 50-60 studerande kan ges möjligheten varje år. Kostnaden för landstinget är ungefär 12 miljoner.

Det finns ett högt söktryck på dessa utbildningar. Samtidigt har vi svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Rekryteringen, tillsammans med finansieringen, är den stora utmaningen för vården. Inom tio år beräknas 30 procent av personalen i Västerbottens läns landsting gå i pension, och behoven inom vården ökar. Men regeringen väljer att minska pengarna till sjukvården och att skära ner på utbildningsplatserna i landet.

Vi gör tvärt om. Vi ökar utbildningsplatserna och satsar mer pengar. När antalet platser på specialistutbildningarna ökar vill vi regionalt också svara upp det med att erbjuda fler att kunna gå dem och få studielön.

Det handlar om att upprätta en arbetsmarknadspolitik igen. Vi har massarbetslöshet i landet, en stor ungdomsarbetslöshet och stora behov inom välfärden. Därför är det klokt att styra resurserna till att unga får jobb och utbildning, samtidigt som vi stärker sjukvården. Vi drar vårt strå till stacken för att fler ska jobba inom hälso- och sjukvården. Men det behövs också en socialdemokratisk regering för att det ska fungera. För oss går välfärd före skattesänkningar.

En kommentar

  1. Gunnar Viklund

    Nu tror jag på framtiden! Nu är det snart slut på alla tokigheter som alliansen har gjort under 8 år.
    Sjuksköterska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.