Övertro på solceller i Sverige

Ur tv-nyheterna igår visades ett inslag beträffande solceller, det var intill en mindre stad i södra Sverige och där man påstod de solceller man där monterat upp av en yta 32 ha (0,32 km2) skulle kunna försörja denna staden med el och skulle motsvara 1 % av Sveriges totala energiproduktion.

Räknar vi ytterligare och vi säger det skulle motsvara 50 % av Sveriges totala energiproduktion skulle en yta av 1600 ha, eller 16 km2 krävas. Detta är naturligtvis teoretiska siffror.

Några jämförbara siffror i storlek – km2 (kvadratkilometer) – kan nämnas Stockholm stad 188 km2. Hela kommunen 214 km2.

Vilhelmina kommuns yta är 8740 km2. Dividerat med 50 % solceller som teoretiskt beräknas täcka halva energiproduktionen skulle det bli ungefärligt 1/5 av den ytan.

Går vi tillbaka till S-holms kommuns yta 188 km2 skulle det alltså krävas 8,5 ggr så stort område för att täcka 50 % av den totala energiproduktion Sverige har.

Här har vi en rad problem som också måste tas i beaktning. Hur ser Sverige ut, var, när och hur lyser solen i olika områden i Sverige? Ett annat beaktande är var finns den största folkmängden i Sverige och var är Sverige tätbefolkats?

Det skulle knappt vara praktiskt användbart med solceller om vi räknar vilken yta de skulle uppta och där det eventuellt skulle finnas plats i norra Sverige, vilket man nu klämmer in vindkraften, skulle knappt några tomma ytor vara ”öppna landskap”. Tillika har vi minst tillgång till sol här i den norra delen. För svenska förhållanden kan knappast solceller vara en lösning på energitillskottet i några större drag. Som experiments försök och för att visa att det fungerar och att det går producera ström är det naturligtvis inte direkt bortkastade tankar. Men som en del av den totala lösningen, mycket tveksamt.

Går vi till andra länder, främst med ökenområden är det naturligtvis en mycket bättre lösning med solceller. Men vi kan ändå fråga oss varför har länder som Kina inte satsat mer på detta? Mindre byar ute i periferin som exempelvis Afrika kan det vara en bra lösning. Visst kan solceller fungera om man har tillräckligt med ytor man kan undvara. Då kommer vi till ett annat problem som präglar världen på många ställen, trångboddheten, att människor ryms knappt redan i en rad områden i världen samtidigt som de måste ha tillgång till ström.

Det kan finnas ett moment 22 i den energipolitik vi nu ser. Samtidigt som kärnkraften är under avveckling och som man försöker ersätta på annat sätt uppstår en rad andra problem. Städerna ska fortsätta utvecklas, ja hela länder ska omformas till att behöva mer energi och samtidigt ska vi behålla alla tillgängliga bekvämligheter, eller varför inte utöka dessa. Hur får man detta gå ihop? Tanken må vara god, men överensstämmer den med verkligheten på det sätt vi ändå beräknas leva under och i?

Du får gärna själv räkna och kontrollera. Jag lämnar det öppet för eventuella kommentarer.

2 kommentarer

  1. Brorson

    Ja, vilka fantasier. Man glömmer också att solljusets väg genom jordatmosfären är mycket längre närmare polerna än vid ekvatorn, vilket har betydelse för hur stor del av solljuset som når fram. Inte lika mycket för varje soltimme. Det innebär att en solcell vid ekvatorn producerar mer el än en solcell i Sverige under samma timme. Ändå bygger Kina nya kolkraftverk i Afrika. Varför satsar man inte på solkraft i de delar av världen (längs ekvatorn), där en solanläggning vore mest produktiv, i stället för i Sverige där elutbytet per m2 solceller är mindre? Jo, där det är mest lönsamt att bygga, när anläggningen inte behöver betala sig, utan finansieras med skattemedel. Kinesiska kommunister är sluga affärsmän, som säljer det kunden vill ha – inte det kunden behöver.

    Solanläggningen, som visades i TV, motsvarar åkerarealen på en medelstor jordbruksfastighet i den delen av Sverige. Är det vettigt att ta så stora åkerarealer ur livsmedelsproduktionen för att där i stället producera el? Och varför inte där producera energigrödor i stället, för veden kan ju i alla fall lagras i vedbodar till dess att elen behövs. Redan under stenåldern förstod man att man kunde lagra värme med kokstenar, som avgav värme lång efter att elden slocknat. Vilket kokstensrösen i den svenska naturen vittnar om. Dock inte så länge som från ljusa sommardagar till mörka vinternätter.

    Hur har man tänkt matförsörja alla ”klimatflyktingar” som väntas komma från de länder som maten ska importeras från, när stora åkerarealer i Sverige ska tas ur livsmedelsproduktionen för annan användning? Rena bedrägerierna, detta med ”klimatomställningen”. Kinesiska kapitalistkommunister gnuggar händerna. Och Bolund tycker att det bara år bra. Är karlen mutad av kinesiska kommunistpartiet?

  2. Björn

    En nackdel med att hoppa på tåget tidigt är att tekniken går frammåt hela tiden. Just nu är 20% effektivitet det bästa men 30% är inte långt borta. Och sedan 40%. Installerar vi stora fält fulla med 20% effektivitets solceller så kommer vi märka att de blir omoderna rätt snabbt. Dessutom försämras effektiviteten rätt snabbt så efter 20 år så är det inte säkert att investeringen är lönsam längre.

    Solcellstillverkning är inte helt klimatsmart heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.