Ibland måste jag ge Holmlund Umeå rätt

Stor risk att elen blir dyrare här i norr.

Vänder inte Socialdemokraterna på det här kan de i alla fall känna sig blåsta på min röst. Den energiminister Magdalena A tillsatt har jag litet förtroende för.

Samtidigt aviserar tyskarna de ska stänga ner all kärnkraft. Samtidigt ska vi alla beräknas ha eldrift, på sikt för både fordon och även till viss del flyg. Sverige är ett relativt litet land mot Tyskland och hur ska de klara av energiförsörjningen när vi kan få problem?

Socialdemokraterna MÅSTE fixa det här NU.

Samerna säger också deras framtid är hotad p g a klimatförändringarna. Deras mera naturliga renbeten tryter och renarna söker sig till andra områden, även andra länder, de som finns runt Sverige i den nordliga delen. Samtidigt vill inte de heller som många andra ha vindkraft, inte heller gruvdrift för som man säger ställa om till det gröna. Här låser sig ju också samerna i ett moment 22. Samtidigt som de klagar på klimatet, vill de ju inte försöka förändra det. Jag säger inte det är rätt eller fel hur de gör och jag vet inte heller om det går att påverka klimatet så mycket. Inte de närmaste 50-åren i alla fall. Så vilken nytta har försöket till ”omställningen” vi är inne i om allting kommer vara som tidigare. Ser vi till växtligheten till viss del vad livnär den sig på koldioxiden och det var en gång så livet började. Ja, jag vet inte, men dyrt blir det då denna ”omställning”.

Energipriserna stiger, men värme måste vi ha och hur ska man bära sig åt när man måste ha värme i bostaden? Ska man lära sig trolla?

Kommentarer går bra, bara det är av formen hänförda till rasistiska. De tar jag inte in i så fall.

6 kommentarer

  1. Brorson

    Det är lätt att hålla med Holmlund, om man bara läser rubrikerna. Men inte när man ser den koloniala inställningen till Norrlands inland, som en råvarukoloni som ska plundras och främlingsfientligheten gentemot sydsvenskar, som tydligen också ska utplundras och ödeläggas för att Umeå ska växa, då med undantag för de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu vill ha roffa åt sig all vattenkraft i hela Sverige, inte bara i södra Lappland utan även i södra Halland, bara en ynka mil från Skånes nordgräns.

    Den del av Sverige, som ligger söder om Sveriges geografiska mittpunkt, ska väl ändå räknas till Sydsverige, när vi talar om överföring av elektrisk ström? Här finns de fyra storälvarna Ljungan, Ljusnan, Dalälven och Klarälven – Göta älv, med biflöde Gullspångsälven, samt Sveriges tionde största vattendrag, mätt i kbm / sek, Stockholms ström. Fallhöjden mellan Mälaren och Saltsjön är visserligen mindre än en meter, men med den stora vattenvolymen skulle väl ett vattenkraftverk i centrala Stockholm ge mer el än en vindkraftpark i Stockholms skärgård. Dessutom är ju fallhöjderna betydligt större i tillflödena Eskilstunaån, Arbogaån och Kolbäcksån är här finns stora vattenkraftverk.

    Sedan har vi de stora åarna, som avvattnar det småländska höglandet, Motala ström, Emån, Murrumsån och Helgeån, som rinner ut i Östersjön och Örekilsälven, Viskan, Ätran. Nissan och Lagan, som ger betydande tillskott till Sveriges elförsörjning.De återkommande översvämningarna i ådalarna, visar f.ö. att det går att utvinna ännu mer elenergi ur dessa åar. genom att bygga större vattenmagasin.

    Men i stället försöker länsstyrelserna driva igenom rivning av de dammar som finns i tillflödena, där man skulle kunna bygga mindre vattenkraftverk. som vart och ett producerar minst lika mycket el som ett vindkraftverk, men på tider när elen behövs. Dessa dammar, som i många fall byggdes redan under 1600-talet ska rivas för att återställa fiskens vandringvägar. samtidigt som man blundar för vindkraftens påverkan på fågellivet.

    Denna genomgång av befintlig och möjlig vattenkraft i Sydsverige torde visa att den befintliga och möjliga vattenkraften i Sydsverige torde räcka till som reglerkraft till kärnkraften, om den byggs ut i stället för att avvecklas. Vi har nu sett att vindkraften inte kan ersätta kärnkraften. Men nu domderar Holmlund mot skånska politiker för att de inte vill ha vindkraft utanför den skånska kusten, samtidigt som han dömer ut kärnkraften som olönsam. Han begriper inte att det är en fråga om drifttid. Naturligtvis lönar sig inte kärnkraften. om den bara ska leverera vid efterfrågetopparna. och då bara om det inte blåser.

    Holmlund har rätt i att det inte behövs nya överföringsledningar mellan norra och södra Sverige.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det är väl i stort sett det jag håller med Holmlund om, det du skriver i din sista mening.
      Övrigt vilka olika älvar och vattendrag du räknar upp känner inte närmare till. Men varför inte utnyttja dessa mer?

  2. Brorson

    Den möjliga elproduktionen från vattenkraften är ju en produkt av nedederbörden över vattendragens avvattningsområden (km2) och fallhöjden i medeltal. Här kan nämnas att Nissans källsjö i det bergiga södra Västergötland ligger på nästan samma höjd över havet som Malgomaj i Lappland. Men Malgomaj tar emot vatten från ännu högre belägna källsjöar. Och dessutom varierar nederbördsmängderna i Lappland, med lokalt i vissa delar av landskapet extrema nederbördsmängder, p.g.a närheten till Atlanten.

    Detta förklarar varför norra Norrland, trots fyra outbyggda älvar, klarar sig helt med vattenkraften, utan tillskott av vare sig kärnkraft eller andra kraftslag. Den vettlösa utbyggnaden av vindkraften i norra Norrland och särskilt Lappland, är därför ett ur även kraftförsörjnigs-synpunkt och ekonomisk synpunkt helt oförsvarlig rovdrift, som är möjlig enbart p.g.a. en gles och åldrande befolkning, som inte orkar protestera, och ett nykolonalt översitteri från regeringspartierna och kustpolitiker såsom Lennart Holmlund, som vill avskaffa det kommunala vetot.

    Det skulle krävas mycket arbete att få fram adekvata uppgifter för hela landet, men nederbördsmängderna över Norrlandskusten torde inte vara större än nederbörden i Skåne, som är ett kustlandskap, som är omgivet av kuster på tre sidor. Och fallhöjderna vid Norrlandskusten, om vi till kustregionen räknar räknar områdena öster om Norra stambanan, torde inte vara högre än från det smålänska ska höglandet .Att vattenföringen (kbm /sek i årsmedeltal)vid mynningen är större i de norrländsks älvarna än i de sydsvenska åarna beror alltså på nederbörden i Norrlands inland. Lagan, med sina stora vattenkraftverk bara 10 mil från Malmö, kan f.ö. mäta sig med de medelstora norrländska älvarna beträffande vattenflöde.

    Avslutningsvis tycker jag att Ulf Kristersson, M, ska bjuda in Nooshi Dadgostar, V, till överläggningar om Sveriges framtidaelförsörjning, eftersom de båda partierna har varsin del av lösningen på Sveriges framtida elförsörjning. Vi behöver både kärnkraft, som M vill ha, och en reglerad elmarknad, som V vill ha. Så här skrev V-ledaren på DN 14 december (citat ur en längre artikel):

    ”Men byggs nätkapa­citeten mellan norr och söder ut med nuvarande politik kommer det på sikt inte leda till lägre priser i söder, utan till att norra Sverige också får EU:s höga elpriser. Ska vi få ner priserna måste regeringen omedelbart stoppa utbyggnaden av elkablar till Europa och släppa ambitionen om ett enhetligt elpris i EU. Regeringen måste ta tillbaka kontrollen av den svenska elmarknaden, annars kommer det inte spela någon roll hur mycket el som produceras i södra Sverige eller vilken överföringskapacitet vi har.”

    Varför ska svenska elkonsumenter betala dyrt för de tyska vansinnigheterna med avvecklingen av tysk kärnkraft, som lett till driftstopp i fabriker i både Sverige, Italien och Spanien? V-ledarens DN-artikel har fått ilsket mothugg från MP, så nu råder fullt krig inom det svenska vänsterblocket, – med en vilsegången socialdemokrati som försöker rida på alla hästar samtidigt.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Holmlund är inget undantag för den originelle socialdemokraten, de som skulle styra Umeå. De tänker bara på sig själva, liksom även Umeås Moderater. Sedan om inland och andra trakter utarmas på bekostnad att kusten växer, finner de helt ointressant. Råvaran kommer härifrån, är det viktigaste. Det är de värsta människorna sedan Romarriket. Utsugare och mördare. Men hur gick det till slut med det mäktiga Romarriket?

      De flesta sossar (inkl Holmlund m fl) är bara nollor som kommit upp sig genom partiet, vad partiet roffat åt sig från dumma imbecilla arbetare, eller de som låter sig lydas och underkasta sig under LO och facket. Det är klart det blir lätt styra en så dum massa som inte förstår bättre.

      Socialdemokratiska partiet borde kanske terrorstämplas? Barnamördare och ateister är också deras signum. Rysligt!

  3. brorson

    Vad jag menar, är att redan utbyggd och möjlig vattenkraft i södra Sverige – särskilt om man till södra Sverige räknar allting söder om Sveriges geografiska mittpunkt – mer än väl räcker som komplement till kärnkraften under efterfrågetoppar, så att ingen el behöver skickas söderut från norra Norrland.

    Till den möjliga vattenkraften räknar jag också alla rivna dammar – flera kulturminnen från 1600-talet, som bidrog till industrialiseringen redan före elektriciteten, men senare kom att användas för elproduktion. Det är dessa vettlösa dammrivningar, som har drivits igenom av EU-byråkrater i Bryssel med hjälp av svenska länsstyrelser, påhejade av MP- och inte koldioxiden – som är orsak till de senaste årens översvämningar i Småland och andra delar av Sydsverige.

    Varigenom stora vattenvolymer, som kunnat användas för elproduktion under efterfrågetopparna går till spillo. Dammluckorna vid de kvarvarande vattenkraftverken står vidöppna för att i någon mån minska översvämningarna. De rivna dammarna fungerade både själva och tillsammans med omgivande marker som extra vattenmagasin. Vattennivån i dessa smådammar bestämde nämligen grundvattennivån i de omgivande markerna.

    Resultatet av dammrivningarna har blivit att Småland håller på att förvandlas till något slags halvökenlandskap, där ett häftigt sensommarregn leder till översvämningar, eftersom vattnet tar genaste vägen till lägre belägna marker, i stället för att stanna i de marker, det fallit på.. Till sinande brunnar och dricksvattentäkter samt bevattningsförbud i städerna. Allt skylls på koldioxiden och på folklig protester mot nya vindkraftverk, som om sådana skulle vara en lösning.

    Faktum är att försöken att ersätta kärnkraften med vindkraften har varit ett totalt misslyckande, som regeringen vill att norr Norrlands inland ska betala för. Regeringen menar å ena sidan att Sverige inte har någon elbrist utan tvärtom exporterar el till bl.a. Polen, där svensk vindkraftel påstås tränga undan polsk kolkrafte l- och kräver å andra sidan att nya vindkraftparker ska byggas utanför de skånska kusterna. Och går till hårt angrepp mot skånska M-politiker, som har genomskådat vindkraftbluffen.

    Men varför byggs då inte dess vindkraftparker utanför den polska kusten? Är det inte dags att städa upp efter MP i regeringskansliet, nu när MP har lämnat regeringen – i protest mot att dieselprishöjningen blir 50 öre lägre än den hade blivit med regeringens egen budget?

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Sverige är redan illa åtgånget tack vare MP:s inflytande som S-regeringen blåögt drivit igenom. Nu ser vi konsekvenserna. 4,10 kr mer för biodieseln, hur ska det betalas igen för bönder och alla som uppmanas köra på CO2-fria drivmedel. Var finns alternativet? Inte någonstans. Eldrivna traktorer, lastbilar, arbetsmaskiner finns ju inte. Det är en salig röra de ställt med och främst är det ju den avgående S-regeringen med Lövfen som orsakat detta. De flesta i den regeringen har lämnat, de tog på schappen helt enkelt. Värdelösa jävla fegisar.
      Jag tror ”Magda” och S kommer röstas bort till hösten. Det är ändå så mycket förstört under den här tiden med Lövfenregeringen att många av oss kommer få lida av det under lång tid. Det som är röstat igenom går inte återställa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.