Begåvade människor

När en regering tillsätter sina statsråd undrar man hur det kan vara så begåvade. Att ena dagen ha ansvar för inrikespolitiken för att nästa dag utses till finansminister. En annan kan tidigare innehaft posten som socialförsäkringsminister och nu blivit klimat- och miljöminister. Den nybildade regeringen under Magdalena Andersson har inte några särskilt nya namn på de tillsättningar hon gjort. De gamla statsråden har egentligen bara bytt plats. Den ende nye är den energiminister som nu tillsats och som jag aldrig hört talas om tidigare.

Går det lika knackigt som vi hittills erfarit är det inte mycket som kommer förändras. Det har förresten varit så i alla tider jag kan minnas att när Socialdemokratiska regeringar ska bildas eller ombildas kommer sällan några nya namn upp. Tilläggas bör att vi har ju inte haft så långa perioder med andra regeringar förutom Socialdemokraterna. Längsta perioden med en annan regeringen i modern tid måste varit Reinfeldts. Det var också den framgångsrikaste borgerliga regeringen vi haft också i moderna tid. Visst kunde det vara mycket som gick att ändra i då, framförallt alla förtidspensioneringar där människor lades på hög av dåvarande Göran Person eller en fortsättning av honom och av den politik som förts under flera år. Härför med dessa indragningar som kunde bara vara ett i ledet av de skattesänkningar man kunde göra. Sedan att de rikaste områdena gynnades och de mindre orterna i Sverige fick det sämre och som också dåvarande Centerpartiet medverkade till, kan vi undra om det blev särskilt bättre i Sverige överlag.

Det var ju också dåvarande Centerledaren Maud Olofsson som gjorde den välkända affären beträffande Nuon.

Kan vi undra över varför vår energimarknad ser ut som den gör? Det är klart just den förlusten vid köpet av Nuon som dåvarande Centerledaren drev igenom kostat Vattenfall en hel del. Det var också under den perioden med Reinfeldt man kommer överens om att inte stoppa kärnkraften om det fanns villiga investerare satsa på den. Så alla som klagar över att inte kärnkraften byggs ut, titta lite i backspegeln hur hela det förloppet gått till. Uppgörelsen gäller fortfarande, så det finns inga förbud bygga, det är bara att sätta igång för den som vill.

Vågen av invandring/flyktingpolitik knäckte också många små kommuner på det sätt den lades upp. Inte undra på att det ser ut som det gör i våra större städer? Även sossarna var med på den, eller inte minst och även här inte minst nuvarande EU-delegaten som ansvarar för flyktingpolitiken, Ylva Johansson. Så vilka ska vi utse till de skyldiga hur det blivit som det blivit?

Det vore bara bra bra om något eller några partier åker ur riksdagen. Det har blivit alldeles för rörigt, har det inte?

Idag nära -30 igen. En dyr vinter.

En kommentar

  1. edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

    Elmarknaden som den utvecklats anser jag är en följd av Reinfeldts regering där inte minst C fick stort inflytande och detta med köpet av Nuon. Det kunde finnas en rejäl mening i detta försvaga det statliga Vattenfall så pass mycket att om de inte försvann helt från marknaden skulle de bli mindre betydande till förmån för de mera privata elbolagen. Vindkraften var redan då något som Maud O och C hakade på, hade själv intresse i detta. Det vi nu ser är bara en fortsättning av den privatiseringsvåg som då skedde. De tyskar nu bygger vindkraftverk främst här i norr genom bilföretaget VW är bara en fortsättning av den politiken som varken MP eller den sittande regeringen låtit ändra i. Likaså batterifabriken har privata grunder. Staten/regeringen, Mp, C och även andra tycker det här är bra.
    Forts.
    Minns också vilket el-lände det var i början av avregleringen av elmarknaden. Ofta hände det att ström inte fanns från de nybildade privata företagen, i källare eller i någon typ av skjul de upprättat sina leveranser från. Det fungerade mycket dåligt och som sagt ofta var det strömbrist p g a okunnighet. Visst har det stabiliserats med det nu, men det är ändå för många aktörer på marknaden, speciellt med vindkraften som har blivit det man skär guld med täljkniv. Priserna på el kanske gick ned något med aktörer som slåss om marknaden, men bra är det absolut inte. Det vore bra med ett opolitiskt övergripande organ som sköter om detta med elmarknaden till svenska folket. Varje regering som tillträder ändrar i olika regelsystem, vilket är helt fel när det gäller en så pass viktig fråga som energin. Det är ett sabla hattande hit och dit och ingen vet något bestämt.
    Skatter(moms) + energiskatter är godtyckliga och ändras i som man tycker och behagar, samt överföringsavgifterna som elbolagen själva bestämmer.
    Viss har hela elmarknaden tecken av maffiametoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.