Samernas rätt till ”sitt land”?

Är det verkligen så att det är deras land de hävdar rätten till? Ja om vi ser till urminnestider kan det vara så. Tittare vi på under senare tid vad som hänt, skulle utvecklingen även stått stilla i ”samernas land” om vi inte haft något av det som följer landet i övrigt. Då kan vi fråga oss, har den alltid varit bra om vi ser vad som nu sker och de stränga reglerna i den s k Klimatomställningen. Samtidigt kan vi undra om vi inte haft en så våldsam utveckling i städerna, inte bara i Sverige utom runt om i världen kanske vi inte behövt ta till dessa medel vi nu gör. Här kan givetvis ursprungsbefolkningen inte bara här i Sverige, utom också runt om i världen och vi levt mera under deras villkor och förhållanden världen inte behövt uppleva detta. Kriget som nu står för dörren, det här i Europa, Ryssland-Ukraina har nu blivit det aktuella samtalsämnet. Att krigen, beredskapen och den upprustning som nu sker verkar helt legat ur klimatsynpunkt. Det är ingen som pratar om vilka ”utsläpp” som här förekommer. Det är stora mängder och dessutom om det inte vore det, vad skulle de kriga med de som avser göra det?

Samtidigt pratas det om mera gruvdrift i Sverige och främst är det på det vi kallar den samiska ursprungsbefolkningens områden. Det som är väsentligt här är att bryta mineraler till de batterier som ska göra oss CO2-fria. Vill man trycka på den viktiga punkten just för detta, är det inte främst städerna som är i största behovet av det, men materialet, råvaran till batterierna ska tas från landsbygd/fjällområden och inte minst från länder där barnarbete kan förekomma, till lika generellt kan ha usla arbetsförhållanden. Det verkar inte bekymra de som nu säger vi måste få bort den kriminella delen i Sverige som bedriver svartjobb och inte avtalsenliga löner och villkor. Man hävdar det blir en sned konkurrens. Kan så vara, men varför så viktigt här man allting, när vi inte bryr oss ett smack om hur andra kan ha, men samtidigt flaggar för vår CO2-fria värld. Den värld som är bra liten i ett större perspektiv. Fackföreningspamparna som knappt haft ett jobb, inte behövt gräva med händerna i alla fall i mörka, svarta och trånga gruvhål är det just dessa som gapar mest om att vi måste rätta till de svenska förhållandena. Det är en konstig attityd till hur vi skapar jobb och att den fria marknaden här skulle råda är bara rent skitsnack. Det är fackföreningarna som styr helt och hållet. Det går inte bedriva verksamheter på mindre orter, eller om jag säger hur det skulle eventuellt sett ut här om det var mindre inblandning av dessa ”pampar” med höga löner och är mer tärande än närande.

Beträffande samers rättigheter, gruvdrift m m ställer jag mig f n inte på någons sida. Att naturen bevaras i den mån det går och att eventuella ingrepp måste vara av största grad om de igångsätts. Men här har ju (låtsas)-miljövännerna (inte minst de styrande S) själva gjort detta högst legalt. Vad vill egentligen Sveriges fackföreningar, miljörörelser (och de som här inkluderas) och de som nu är drivande i detta. Samtidigt säger Miljöpartiet marken får inte röras. Kan någon förstå hur detta hänger samman? Ja, kanske den största bluffen i modern svensk tid.

Inte undra på att alla som har för avsikt starta företag, eller de som redan har på mindre orterna lägger ner eller inte orkar, när vi har dessa svinen till pampar som inte förmår torka sig i arslet ens. Hängkäftar!

De svenska fackföreningarna (LO om man så vill) gynnar de stora företagen och driver ut de små. Fy fan vilken jävla skit vi dras med i Sverige. Inte undra på vi har som har. i Norrland, Norrlands inland/glesbygd är totalt körd i botten av just den anledningen.

Rimliga arbetsvillkor, javisst, men måste det inte finnas de som kan anställa också?

Skriv och klaga den som vill, jag kommer ändå inte vara tyst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.