Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

EU ,bra det ??

Förutom att EU-avgiften nu ska höjas för Sverige med ett okänt antal miljarder på grund av Brexit, så har Sverige ett handelsunderskott på 222 miljarder kronor med EU. Med EU-avgiften dräneras Sveriges ekonomi snart på närmare 300 miljarder kronor om året till övriga EU-länder, netto.

Handelsunderskottet med varor är de senaste tolv redovisade månaderna drygt 165 miljarder. Handelsunderskottet med tjänster är de senaste fyra kvartalen nästan 57 miljarder kronor.
Ja, Sverige har negativt handelsnetto även med tjänster kontra EU och har inte gått från ett varuexportland till ett tjänsteexportland. Att Sverige tjänar på EU-medlemskapet är alltså fake news. Att vi är ett tjänsteexportland kontra EU är fake news.

Vi har dock en positiv tjänsteexport mot länderna utanför EU, vilket ytterligare visar varifrån svenskt välstånd kommer, och det är alltså inte EU-medlemskapet.
Våra fyra största nettoexportmarknader inom varor var 2016 USA, Finland, Norge och Storbritannien. Jag gissar att detta inte ändrat sig. Endast ett av de länderna kommer efter Brexit vara kvar i EU.

EU har infört ett antal handelshinder för svensk export kontra resten av världen, som i sig är en avsevärt större marknad än EU. Med Brexit kommer vår kanske största samarbetspartner inom EU att lämna och Sveriges möjligheter att ”påverka” närmar sig noll. Svensk ”påverkan” inom EU handlar annars mest om att ge med sig för att ”inte förlora inflytande”.

Svenska folket måste vara medvetna om att att vare sig Sverige eller EU är de samma som när vi röstade för EU-medlemskapet och gick med 1995. Idag har vi ingen positiv handelsbalans mot EU, utan EU dränerar istället svensk ekonomi på runt 250 miljarder kronor om året. I det här läget vill EU-kommissionen kraftigt höja Sveriges medlemsavgift och dränera svensk ekonomi ytterligare.

Dränaget på 250 GSEK är alltså 25 000:- SEK per boende i Sverige och år. I aktuell takt kan man se det som att varje svensk dräneras på 200 000:- SEK till EU på åtta år, eller 1 000 000:- SEK för en trebarnsfamilj. Kanske inte så underligt att de svenska hushållen i median är de fattigaste i Västeuropa undantaget Portugal?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.