Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Tragiskt!! elkablar ur funktion

Elkablar där vi transporterar vår ström till utlandet är ur funktion ,därför blir elen billig.Sjuka samhälle!!! SWEXIT !!!

El-kablar till Polen och Danmark har varit bortkopplade den senaste veckan. Resultatet? Södra Sverige har haft den billigaste elen sen början på augusti.
– Ju mer Sverige exporterar desto mer el behövs och då blir det dyrare el-produktion som tas i bruk. Allt detta påverkar eftersom elpriset generellt är högre i våra grannländer, säger Svenska kraftnäts strategiska driftschef Erik Ek.

3 kommentarer

  1. Jonsson

    Jag har inga förhoppningar om att priserna ska gå ner. Ökad efterfrågan i kombination med brist, resulterar vanligtvis i höjda priser. Det var en skum artikel från SVT idag, med Ek. Inte hela sanningen, garanterat företagshemligheter bakom. Elpriset på börsen sätts ju ändå efter dyraste energikällan d v s gas. EU lovar åtgärder. Tomma löften?
    Umeå Energi hävdade i höst att underhåll höjde deras pris. Det lär inte bli lägre pris efteråt heller.
    Varje gång jag står vid kassan i livsmedelsbutiker nu, så har varans pris höjts med 3-15 kronor, jämfört med priset på hyllkanten eller kampanjpriset. Elbolagen och matjättarna driver på inflationen. Det är inte snyggt.
    Det börjar likna Ryssland på 1990-talet, då folk stod i brödkö och priserna skenade. Sist till kvarn blev utan.
    Tycker det är bra att du bloggar om saker som skevar i samhället. Även om det skapar ångest hos moralfilosoferna som ibland kommenterar argsint.

  2. tjalle (inläggsförfattare)

    Tack Jonsson
    Försöker klaga på det jag anser är fel ,tyvärr händer det att även källan inte är sann trots att det är myndigheter eller forskare som är källan . Även SVT är ju ”köpt” idag så detta med källor är inte så lätt , vem ska man lita på .Många myndigheter och politiker skapar ju sina egna sanningar. Det är en som heter Leif som ofta kritiserar mig för att inte jag visar källor i mina inlägg , troligtvis kan inte denna Leif googla fakta själv utan kallar mig för olika tillmälen .

  3. Jonsson

    Det där med den fria elmarknaden är intressant.
    På grund av att kabeln till Polen är tillfälligt ur funktion, så får skåningarna några dagars billigare el. (Med rörligt pris blir det ändå ett snitt över hela månaden som ska betalas).
    Vidare är det, enligt Ek, dyrt att i Sverige producera el för exportmarknaden (Karlshamnsverket?)! Och våra grannländer har dyrare el.
    Så ska man förstå detta utspel som att Sverige satsar hårt på export och låter elkunderna på hemmaplan stå för elbolagens kostnader och skyhöga vinster?
    I Kontrollrummet ser man att våra grannländer sällan exporterar: Danmark, Norge, Finland samt Baltikum. De importerar dagligen små mängder.
    EU vill inte sätta pristak på rysk gas, de vill fortsätta handla. Gazprom ägs till lite drygt 50% av Ryssland, drygt 30% av Tyskland och 9% vardera av NL och Frankrike.
    EU vill istället ge kunderna kompensation efter skatteuttag från elbolagen. Låter osmidigt. Gissar att svenskarna får minst i bidrag. Svenska staten drar ju redan in stora summor på elskatter.
    Som S/ Mp behåller ännu.
    Jag håller med Dadgostar, om att klippa elkablarna till kontinenten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.