Uppseendeväckande svar!

Normal
0

21

false
false
false

SV
X-NONE
X-NONE

Rubriken samt följande text är skriven utav Birger Gustafsson, Fredrika, Detta framgår tydligt i slutet av texten. Men, jag nämner det så att ni vet om det när ni läser.


Jag läste en tidningsartikel i en lokal tidning där ett mindre antal av de 16 med namn blev tvungna att svara på en av frågorna vi försökt ställa dem. Det är tydligt att enda chansen till någon form av svar är om frågorna ställs av andra än medborgarna. Och då svaren var både inkonsekventa och uppseendeväckande så tänkte jag kommentera dem. Frågan som ställdes till alla var om skolbeslutet är klokt och genomtänkt.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Vi börjar med kommunalrådet som påstår att grunderna till beslutet var ekonomiska och kvalitetsmässiga och att de har gjort allt för att det ska bli bra för de mindre barnen. Då det gäller kvalitet så är det redan fastställt ett antal gånger att kvaliteten är utomordentlig på Fredrika skola. Ekonomiskt har det påvisats från många olika håll att detta beslut kommer att drabba kommunen hårt då en utflyttning kommer att ske som även innefattar de barn som han så ivrigt påstår att han värnar om. För att inte tala om de etableringar som kommer att utebli. All denna information har de styrande haft hela tiden men vägrat lyssna på!

Sen så har vi K Sune som var den som på mötet i november viftade med en utredning från Mälardalen där han lyfte ut och läste upp en mening som påstod att det inte skulle bli någon utflyttning. (Kontentan av utredningen var något helt annat men det ”råkade” han visst missa att nämna.) Nu påstår han att det gjorts konsekvensutredningar och att beslutet är korrekt. Det finns ingen relevant utredning alls gjord förutom det som vi och andra visat hela tiden och som säger att konsekvenserna kommer att svåra för kommunen. Utflyttningen är nu ett faktum så jag skulle vilja se ”hans” konsekvensutredning. Är den någon egen konstruktion som dessutom är hemlig?

Marina E påstår i sin tur att det är ett klokt och genomtänkt beslut! Men hon anser tydligen att de inte behöver motivera sina beslut utan att dom bara behöver komma överens inom gruppen så är det ett bra beslut även om verkligheten visar något annat. Det skulle i så fall betyda att de 16 tror sig kunna styra verkligheten utan att ta hänsyn till yttre faktorer såsom ekonomi, människors fria vilja och engagemang! Och det är ett riktigt skrämmande tankesätt som matchar bl.a. Nordkorea! Övriga kommentarer är överflödiga, men det går kalla kårar då man läser detta uttalande.

Peter D säger att det är genomtänkt men erkänner samtidigt att det kanske inte är speciellt klokt (vilket är en början till ett erkännande om att deras beslut är felaktigt). Men han påstår att beslutet var ekonomiskt nödvändigt fast de redan fått information om konsekvenserna. Nu är vi ett läge där många företag och personer väljer att flytta och han hävdar fortfarande att det är bra och nödvändigt. Nödvändigt för vad? För att slippa erkänna att de gör fel? Är det värt mer än kommunens väl och framtid? För det råder nu ingen som helst tvekan till att detta beslut slår hårt mot kommunens redan ansträngda ekonomi!

Sist var Lars Birger J som säger att han inte såg några alternativ och att ingen kommit med några fast både vi och oppositionen presenterat sådana. Alternativ som skulle ha gett Åsele en chans till utveckling istället för avveckling. Han säger också att elevunderlaget minskat då det i verkligheten ökat markant den sista tiden innan beslutet. Samt att i Fredrika ser det ut som i många andra områden då det de senaste åren istället varit en uppsving i verksamheter och företagsetableringar med stora möjligheter till nya. (Möjligheter som nu med stor sannolikhet försvunnit tack vare besluten, samt att Fredrika är en del i Åsele kommun som faktiskt utvecklats positivt.) Om man påstår dessa saker så är man själv utan, eller har rådgivare som saknar verklighetsförankring!

Slutsatserna man kan dra av svaren är både belysande och skrämmande! Man kan eller vill inte ta till sig information som inte passar in i det egna tankesättet och struntar helt i det som finns utanför sin den politiska grupperingen. Resultatet på besluten börjar redan synas och det blir värre för varje dag och den nedåtgående spiralen har ökat i storlek och hastighet. Det ser vi nu ett tydligt exempel på i vår kommun.

Många tycker att det inte är så viktigt med kvaliteten på politikerna i småkommuner men jag vill bestämt hävda det motsatta. I den situation som Åsele och många andra småkommuner befinner sig i är det kritiskt att de beslut som tas verkligen är genomtänkta och verklighetsförankrade. Det finns helt enkelt inte utrymme för några större misstag! De politiker vi väljer måste ha förmåga att se utanför partiprogram och ideologier samt ha en stor vilja att samarbeta över partigränser för den egna kommunens bästa. Det är något som inte händer i Åsele nu där all form av sunt förnuft körs över av de styrande utan hänsyn till vad som är bäst för kommunen. Det verkar vara viktigare med sin egen prestige än att sköta de jobb man fått av invånarna.

Framtiden ser nattsvart ut för Åsele och även om ett skifte i politik kan komma senast nästa val så är situationen så svår att jag nu tvivlar på en positiv utveckling. Det är alltför mycket som blev förstört i och med de beslut som togs. Men jag hoppas att jag har fel för invånarnas skull, men då det gäller de politiker som var inblandade i detta önskar jag att de tar sitt ansvar och står upp för sina handlingar. Men då inte alla fakta och konsekvenser som presenterades inför besluten hjälpte så betvivlar jag att dessa nu skulle våga göra det rätta.

Det är synd om Åsele!

 
Birger Gustafsson, Fredrika

________________________________________________________________

 

En kommentar

  1. Katarina Henriksson

    Med tanke på att inga av de skrivelser som inkommit till kommunen gällande detta ärende, fanns med som beslutsunderlag för ledamöterna på kommunfullmäktiges sammanträde vare sig första, andra eller tredje gången ärendet var uppe, så är det föga förvånande att de resonerar som de gör.

    Jag får tacka Marina Englund för klockren beskrivning av hur ärenden i vissa fall bereds på gruppmöten innan KF.
    (Eftersom hon själv valt att uttala sig i media, använder jag hennes fullständiga namn här med gott samvete.)

    ”Det behövs ingen motivering.”

    Huvudsaken är att alla håller med om att man ska rösta igenom det förslag som läggs fram för partigruppen som ett bra sådant.

    Lokalpolitiken är väl fantastisk?
    Eller, var det fanatisk…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.