Folk frågar om Fredrika camping

Av , , Bli först att kommentera 8

Det är många som undrar och få som får svar. Om någon.

Den 18 januari kunde vi läsa följande i tidningen ”Igår annonserade Åsele kommun ut driften av sin camping i Fredrika. Intresset var stort och nu ska intresseanmälningarna utvärderas.”

Idag skriver vi den tionde maj och fortfarande vet vi inte hur det går med utvärdering och intervjuer. Vad vi (jag) vet är:

Att campinggäster redan i mitten av april började att försöka göra semesterplaner.

Att en ny arrendator behöver tid till förberedelser innan sommarsäsongen börjar.

Att intressenter velat komma och titta på campingen.

Att en person övernattade i en av de vinterbonade stugorna åtminstone två nätter under Valborgshelgen. Hur det kom sig, när det ej blivit klart med arrendator, det vet jag inte.

Att det, enligt de som försökt, uppenbarligen är ytterst tålamodsprövande att försöka få tag i, samt få klart besked från, nuvarande chefen för fritid, turism och kultur på Åsele kommun. (Om någon vill prova är numret 0941-14077.)

På Facebook finns en grupp som heter Allt som händer i Fredrika. Därifrån kommer nedanstående skärmdumpar. Senast ikväll (tisdag) ställdes en fråga där om campingen.

 

 

 

Jag har full förståelse för att det är många bollar att hålla i luften när man är chef för kultur, fritid och turism. Det är långt ifrån samma sak som att vara chef för ett företag. Men, det gäller liksom att komma ihåg att kommunens tjänstemän finns till för kommuninnevånarna och gäller det dessutom turism så utökas ansvaret till de som besöker oss. Eller, i det här fallet vill besöka oss. Även andra tider på året än tredje helgen i juli och även andra platser än centralorten.

Vi håller tummarna för att det snart kommer besked. Ni får en dagsfärsk bild så länge, som jag tog imorse vid sjutiden.

 

Viskasjön, Sandudden, vid Fredrika camping. 10/5-22.

 

Ta hand om varandra och ha det gott därute.

 

Ps. Jag kommer inte att logga in och kolla om det kommit några kommentarer. Så, hoppa över dem. Ds.

 

Bli först att kommentera

Ideella krafter

Av , , Bli först att kommentera 12

Ideella krafter är en stor del av det som håller glesbygden levande. Små föreningar gör stor skillnad när det kommer till att anordna fritidsaktiviteter, att sköta om skidspår, skidbackar, skoterleder, vindskydd, grillplatser, badstränder, vandringsleder, fiskevatten samt anordna firande av Valborg, midsommar, hembygdsdagar och mycket annat.

Privatpersoner i glesbygd gör stor skillnad med små saker, som att klyva lite extra ved till nästa som vill grilla, lämna en extra rulle toapapper på utedasset, ta med eget (och i många fall även andras) skräp hem

Många bybor är medlemmar i lokala föreningar för att stödja dem och försöker hjälpa till efter bästa förmåga.

Dessa ideella krafter ger väldigt mycket till bygden de verkar i och begär ytterst lite av de som kommer på besök. (Om du inte bor på en plats besöker du den, oavsett om du har fritidshus där eller växte upp där.)

Hänsyn till de fastboende och allemansrättens regel om att inte störa och inte förstöra räcker långt.

Lite tacksamhet för allt som ordnas och insikt om att vill man ha aktiviteter som inte finns får man ordna det själv, är en bonus.

Gott nytt år.

Bli först att kommentera

Det är förunderligt…

Av , , 1 kommentar 16

Det är förunderligt att det ska dras in på äldreomsorgen i kommunen, samtidigt som Socialdemokraterna har ökat de generella statsbidragen till kommuner och landsting för att höja kvaliteten i välfärden. Men, det är ju inte första gången lokala partigrupper går emot den egna ideologin. Förmodligen ej heller sista.

Jag läste i protokollet från KS att de inte protesterade mot neddragningarna som föreslagits i OU, förutom oppositionen då. Tack för det. Lite tragikomiskt är det dock att samma människa som underlät att protestera i OU, nu tillsammans med andra i oppositionen reserverade sig mot beslutet. Behöver en partikamrater att stödja sig mot kanske en ska låta bli att ta på sig ansvaret att vara med i utskott. Bara en tanke.

Det är ju inte så att det inte finns andra ställen att minska utgifterna på. Men, av någon anledning ska det ständigt hyvlas nedifrån.

Om människor ska trivas i en kommun, må de känna att de är garanterade en basal trygghet. I den ingår att veta att barn och gamla blir väl omhändertagna under en överskådlig framtid. I dagsläget vet vi inte det. Skolan måste i princip kriga, för att få lagstadgade förutsättningar. Äldreomsorgen drabbas av omstruktureringar och nedskärningar. Det är ingen välfärd.

Att föreslå att endast ha fem platser på Duvan är som att be både pensionärer som ännu bor hemma och barnfamiljer att flytta härifrån. En slutledning jag dragit efter att ha hört dem fundera i de banorna, efter att de tagit del av förslaget. Barnfamiljerna för att arbetstillfällen är hotade. Så då är vi där igen. Den lokala partigruppen av partiet som byggt upp välfärdssamhället föreslår saker som minskar skatteintäkterna till kommunen.

Vän av ordning i lokala S kan nu vifta med händerna och mena på att jag faktiskt står med som medlem och därmed har något slags gemensamt ansvar. Nåväl. Sant är att jag i våras gick med i partiet igen. Men, jag gjorde det av en enda anledning: att gå med i s-föreningen Reformisterna. Ni hittar deras reformprogram här.

För övrigt har jag väl sällan varit överens med S-politiker i Åsele vad gäller ärenden som rör Fredrika. Men, det var trevligt när de sa att de skulle behålla skolan här i byn. Det uppskattas. Om detsamma kunde gälla för Duvan vore det tacknämligt. Att föreslå en neddragning till endast fem platser på Duvan är lika ödesdigert som det var att lägga förslag om F-2 skola 2011. Människor kommer att försvinna.

Ja, jag försvann och kom tillbaka. Men, som vi alla vet är inte alla människor som jag. På gott och ont.

 

Ta hand om er därute. Håll restriktionerna. Den här pandemin kommer vi att få dras med ett tag till. 

 

Ps. Är det inte lite förmätet att ha ”tillbaka 2021” på skyltarna för Åsele marknad? Det vet vi ju inte än. Ds.

 

 

1 kommentar

Rent allmänt

Av , , Bli först att kommentera 11

Rent allmänt verkar det kommunala ansvaret över skolan tyvärr vara något som väldigt många kommunpolitiker över landet har bristande information om. Vad det beror på är irrelevant. Att det åtgärdas är däremot av yttersta vikt.

Huvudmannens ansvar är att ansvara för driften av skolorna, att se till att skolan har de resurser som krävs, dvs att skollagen och andra lagar och föreskrifter följs, vilket bl.a. inbegriper:

Att arbetsmiljölagen följs (hänvisning i 5 kap. skollagen)
Att resurserna fördelas efter elevernas behov (2 kap. skollagen)

Om skolledningen meddelar huvudmannen att verksamheten behöver utökade resurser för att klara det uppdrag som regleras av skollagen, är huvudmannen således ålagd att tillhandahålla dessa.

”Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna i denna lag, föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen och de bestämmelser för utbildningen som kan finnas i andra författningar” (Skollagen kap. 2, 8 §).

”Huvudmannen ska utse en skolchef som ska biträda huvudmannen med att tillse att de föreskrifter som gäller för utbildningen följs i huvudmannens verksamhet inom skolväsendet. Huvudmannen kan utse en skolchef för hela verksamheten eller flera skolchefer för delar av verksamheten”. (Skollagen kap. 2, 8 a §).

”Rektorn beslutar om sin enhets inre organisation och ansvarar för att fördela resurser inom enheten efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov. Rektorn fattar i övrigt de beslut och har det ansvar som framgår av särskilda föreskrifter i denna lag eller andra författningar” (Skollagen 2.kap 10 §).

”Det finns en princip som säger att om en lag handlar specifikt om en viss sak så skall den tillämpas före en mer generell lag. Av den anledningen kommer skollagen generellt att tillämpas framför KL när det handlar om ärenden om skolan – det kan finnas undantag exempelvis om saken är oreglerad i skollagen eller om det handlar om något som är särskilt reglerat i kommunallagen.
Skollagen är inte per automatik överordnad kommunallagen, men man skall använda de regler som specifikt handlar om en sak framför mer generell lagstiftning. På så sätt kan det i praktiken i vissa fall bli så att skollagen är överordnad KL.”
(Källa: Mattias Olsson, Lawline)

Om kommunpolitiker har svårt att trolla med knäna för att få det att gå ihop, rekommenderar jag några dagars studiebesök på en skola. Där sker sådant dagligen.

De elever vi har i skolan idag, kommer att styra världen framöver. Ska vi se till att de får vad de behöver under sin utbildningstid, eller ska vi förbereda oss på att försöka laga fler trasiga vuxna?
Om det blir det senare alternativet måste vi likväl utbilda fler inom det kompetensområdet, så det är lite moment 22 över det hela.

Bli först att kommentera

Fredrika har växtvärk

Av , , Bli först att kommentera 8

Ett kärt bekymmer är att elevantalet i Fredrika ökat de senaste åren och det fylls på med småbarn vartefter. Att det är lite bekymmer beror på att vi behöver personal till fritids. Länge hade vi integrerat fritidshemmet med förskolan. Men, barngruppernas storlek kräver nu att vi delar upp dem igen. Är du intresserad av att jobba på fritids här i byn så ring Susanne eller Yvonne!

 

Ha det gott därute.

Bli först att kommentera

Fredrika

Av , , 2 kommentarer 14

Det har snart gått ett år sedan jag flyttade hem igen. Mycket har ändrats på fem år. Mycket är sig likt. Det finns människor som arbetar ideellt för byns bästa. Det finns människor som tycker väldigt mycket, om andra människor, utan att egentligen veta så mycket om dem. Det finns människor som vill bo i lugnet och det finns människor som ibland stör nämnda lugn. Det är ungefär som vanligt. Omgivningen, naturen, är precis lika fantastisk som alltid.

Jag var och förtidsröstade häromdagen (ni går väl och röstar?) och utanför röstningslokalen träffade jag vänliga människor som frågade om jag inte skriver något numera. Tack för de snälla orden! De värmde mitt hjärta! Men, nej. Jag skriver sällan annat än lektionsplaneringar och omdömen nu för tiden.

Det är ju lite så, att när man brunnit så starkt för något, att man blivit utbränd på kuppen, tar det rätt lång tid att återhämta sig. Utmattningssyndrom skadar, även rent fysiskt. Dock är det återhämtning jag håller på med. Det är en lisa för själen att vara hemma igen.

Det är upplyftande att jobba på Fredrika skola (igen), tillsammans med fantastiska kollegor även nu och det är ett stort plus i kanten att ha en toppenbra chef som väljer att sitta här i Fredrika och jobba med jämna mellanrum. Jag är så tacksam för att ni finns. Även om jag just nu räknar dagarna till sommarlovet (Ja, vi som jobbar i skolan gör också sånt. Majoriteten av oss faktiskt. Det är inte bara eleverna.) trivs jag verkligen med mitt jobb. Och jag väljer att ignorera dem som finner det lustigt att vi räknar dagarna. För, de har ingen förståelse för, eller insikt om, vad vi egentligen gör på jobbet. Eller hur mycket vi arbetar när vi egentligen är lediga. Ingen människa som väljer att arbeta i skolan gör det för berömmelse och pengar. Vi gör det för att vi vill dra vårt strå till stacken i den här världen och vi är oftast funtade så att vi släpar ett helt fång strån samtidigt och försöker bygga den där stacken så stabil som möjligt med de verktyg vi har, inom budgetramen.

Jaja… Nog om det.

Har ni inte röstat än så gör det för allt i världen på söndag. För demokratins skull. Den är inget vi kan ta för givet.

Ha det gott!

 

 

2 kommentarer

Jag är hemma nu

Av , , Bli först att kommentera 14

Det är nästan tre år sedan jag loggade in här sist. Tiden går, vare sig man har roligt eller ej. Jag tänkte berätta att jag är hemma igen. I Fredrika. Sonen har gått ut grundskolan och därmed har vi lämnat Bjurholm.

Det är valår. Jag tycker att det ska bli rätt intressant att se hur det går, lokalt. Riksdagsvalet är jag mer nervös inför. Jaja, mer om det en annan dag. Jag tycks minnas att någon av er klagade förut om åren när jag skrev om samhällspolitiska saker som ej var lokala. Nå. Jag lär göra det igen. Men, det är ju valfritt att läsa.

Ha det gott därute.

Bli först att kommentera

September och snart 2016

Av , , Bli först att kommentera 16

Tiden går. Vare sig man vill eller inte.

Jag har inte allt för stor koll på vad som sker på hemmaplan just nu. (Nej, Bjurholm är inte ”hemma”. Jag bara bor här.) Men, jag har förstått att det påbörjats arbete i nedre parken, med att plantera buskar och träd. Det är bra.

Simhallen (Den saknar jag. Bjurholms är liten.) har vinkat hejdå till bästa Lennart, som lärt ett par generationer Åselebarn att simma och som nu ska njuta av välförtjänt pension. Tack för allt engagemang Lennart!

En tjänsteman inom Åsele kommun har roat sig i sommar med att avskeda personal utan giltiga skäl. Det kan ju tyckas vara lite obetänksamt. Facket har förhandlat och kommit fram till saker. Alla saker har dock knappast kommit fram i ljuset.

Det har trollats fram tjänster som ej funnits förut och det har anställts nytt folk. Det rör på sig…

Apropå tjänster så fick sig Fredrika en behörig lärare. Trots att föräldrarna i våras blev upplysta av skolchefen om att de förmodligen aldrig skulle få tag på någon, så det var lika bra att de förberedde sig på att deras barn skulle till Åsele till hösten. Elevantalet har för övrigt ökat i höst. Jag tror att det är tvåsiffrigt nu.

Jag läste på ekonomifakta.se att det finns cirka etthundra fler kommunanställda i Åsele jämfört med Bjurholm. I befolkningsmängd skiljer det ungefär 400 personer, Åsele har fler. (Nov 2014) Det är bland annat färre tjänstemän i kommunalhuset här, än vad ni har därhemma.

Bara en reflektion, ibland andra.

 

Ha det gott där ute.

Bli först att kommentera

Decembertankar

Av , , 3 kommentarer 14

Jag försöker bibehålla min tro på människans inbyggda godhet. Jag vill tro att alla vill väl, även om folks handlingar och ord för mig kan verka fullständigt obegripliga ibland.

Jag är övertygad om att vi alla gör vårt bästa, efter förmåga, för att vi och våra nära och kära ska ha en så bra tillvaro som möjligt. Men, det verkar som att när vi vidgar den lilla cirkeln, till att beröra fler människor än våra närmaste, blir det svårare att bibehålla fokus på att alla förtjänar en dräglig tillvaro. Eller till och med en bra tillvaro. Det verkar som att fokus ligger på att det är huvudsaken att en själv och de närmaste, har det bra. Resten får klara sig själva och misslyckas de, då är det någon annans ansvar att hjälpa till.

Någon annan. Denna dimmiga skuggfigur som alltid, alltid är så praktisk att skjuta över ansvaret på.

Självklart finns det människor som resonerar annorlunda. Som går den extra milen, både bildligt och bokstavligt, för att hjälpa medmänniskor. Även okända sådana. Självklart finns det medmänsklighet och empati kvar i den här världen. Men, det håller på att bli ett allt för stort gap emellan människor som vill allas bästa och människor som främst vill sitt eget bästa. Det skapas motsättningar mellan människor som har och människor som saknar. De som har ett gott liv, har ingen önskan om att riskera det för att okända människor ska få ett drägligt liv. Den tanken frodas tyvärr fast det ej finns grund för den. För det finns det inte.

Jag har hört människor påstå att de röda partierna inte vill att folk ska få ha det bra. Utan de vill bara att alla ska ha det jämndjävligt och de anser att det är fult att tjäna pengar. Ingenting kunde vara mer fel. Solidaritet är att bry sig om – inte att vilja trycka ner. Politik är att vilja och partierna på vänsterkanten, så mycket vänsterkant vi nu har i nuläget, vill att alla människor ska få ha det bra. Oavsett utgångsläge. Oavsett om människor är sjuka, arbetslösa, studerar eller har pension, ska de kunna ha en tillvaro där de slipper ångest över att pengarna inte räcker till mat och husrum. En tillvaro där man slipper räkna i huvudet varje gång man går och handlar mat, för att hålla koll på att pengarna räcker till det allra nödvändigaste. Vilket är en utopi för många i dagsläget. Att vilja det är långt ifrån detsamma som att anse att man ej ska få tjäna pengar. Däremot är det att anse att vi alla ska hjälpas åt att (åter)skapa och bibehålla ett inkluderande samhälle, där allas människovärde respekteras och där alla har sin ekonomiska grundtrygghet säkrad.

Nog om det. Jag kan inte vifta med en trollstav och förändra rikspolitiken. Hade jag haft den förmågan skulle jag ha börjat med att använda den magin på lokal nivå för ett par år sedan. Men, vi har ett extraval i mars. Ta reda på vad som gick förlorat i den budget som röstades ner i höst. Vilka som blev de stora förlorarna. Ta reda på vilka partier som vill allas väl och fråga er sen om ni vill allas väl. Rösta sen efter eget huvud. På det minst onda.

Den lokala politiken har jag inget att säga om just nu. Jag befinner mig i en kommun som just röstat igenom att vi ska bekosta något som går under namnet ”Verksamhet Näringsliv” med skattepengar. Företagsklimat, företagsutveckling och sånt. Håll er ifrån sånt. Skattepengar är enligt min syn på världen till för det allmänna bästa. Ni vet, skolor, vård och omsorg, vägar, vatten och avlopp… Ja, det där som ska ligga till grund för ett gott samhälle där alla har nytta av pengarna man betalat in i skatt. Men, det är ju vad jag tycker.

Det är jul snart. Jag hoppas att ni får en trivsam julhelg. Jag hoppas att ni ger en extra julklapp till de som saknar. Även om det bara är ett leende. Små goda handlingar gör stor skillnad.

Ha det gott där ute.

3 kommentarer

Hur går det för er?

Av , , 1 kommentar 17

Kommer ni någonstans i politiken?

Vad, om något, har ni kommit fram till?

Det lär förmodligen vara aningen…utmanande, att vara fritidspolitiker i Åsele just nu. Men, jag hoppas att ni når samförstånd så att ni kan vända kurvan uppåt en aning.

(Det ska gå att klicka på bilden så att den syns bättre.)

 

image

1 kommentar