Han har så rätt, Nordebo.

”När det enda äldreboendet stängs är det sista ordet. Ett litet bibliotek som avvecklas går förlorat för gott.”

Han har så rätt, Nordebo, och det är därför jag är så fruktansvärt trött ända in i själen. Jag är i gott sällskap. Vilket inte skänker den minsta tröst. Mitt mående önskar jag ingen.

Det finns saker man behöver lägga resurser på.

Barn och gamla tar man hand om på bästa sätt.

Man flyttar inte omkring äldre människor i onödan, framför allt inte dementa människor, eftersom forskningen redan för drygt femton år sedan visade att sådant kraftigt förvärrar deras tillstånd och mående.

Förskola och skola kräver goda resurser för att kunna tillgodose de behov och lagkrav som finns.Våra chefer sliter hårt med att försöka få till det med de små resurser kommunen tillhandahåller. De gör ett bra jobb, cheferna. Men, de kan inte trolla.

Bibliotek är en av grundpelarna i en demokrati. Läsförståelse är grunden till lärande i skolan och till ett fullvärdigt liv som samhällsmedborgare.

Simkunnighet är till det yttersta en fråga om liv eller död, vilket är orsak till att det är ett av kriterierna för att få godkänt slutbetyg i ämnet idrott och hälsa.

Dessa saker är oförlåtligt att dra in resurser från. Speciellt när man samtidigt underlåtit att spara i toppen av den kommunala pyramiden, där kostnaden är hög.

Människoliv och livskvalitet är ovärderliga ting.

Avsaknaden av adekvat kompetens har över tid lett till ökade kostnader där kommunen, när den hade dubbla befolkningsmängden, hade markant färre tjänstepersoner, som dock fick jobbet gjort.

Bristen på bildning i kombination med historielöshet gör människor okunniga om vad deras beslut får för konsekvenser.

Bristen på ryggrad och engagemang ger en fålla av nickedockor som fromt säger ja och amen till allt som läggs framför dem.

Det är skrämmande att se.

Det är obeskrivligt tröttsamt att år efter år se framåtsyftande förslag ignoreras, levande landsbygd osynliggöras, dess förespråkare tystas, samhällsservice och välfärd demonteras.

De senaste decennierna är det endast under valåren man kunnat vara säker på att inga förändringar, som de kallar det, görs. Efter det senaste valet kan vi nu konstatera med bestämdhet att den som lovar mest när det är valår ljuger bäst.

För övrigt har de, sedan väldigt länge, gratis kaffe/te i fikarummet på kommunhuset. Medan folk som arbetar ute på enheterna minsann betalar sitt fika själva. På några decennier har det hunnit bli mycket pengar. Det är ju inte så att kaffepriset sjunkit med åren.

Ja, det är bokstavligen kaffepengar.

Men, det ser illa ut när de som sitter i ledningen för kommunen och avlönas av medborgarnas skattepengar, väljer bort att föregå med gott exempel.

Edit. Det sägs att det är gratis kaffe på vissa enheter också. Jag vet inte. Det jag vet är att inom skola och förskola i kommunen betalar vi själva för vårt fika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.