Fredrika Kulturhus

Så, vi reser oss ur ruinerna än en gång. Fredrikabon är lite som en fjällbjörk. Kan böja sig när det blåser hårda vindar. Kan krokna lite. Men, fortsätter envist leva trots den karga omgivningen. Ja, i vårt fall är det bildligt talat. Jag förmodar att ni begriper det. Fredrikaområdet är, bokstavligen talat, långt ifrån kargt. Men, ni vet.

Det sades att kommunen skulle spara sisådär 100 000 kronor per år genom att lägga ner biblioteksverksamheten i Fredrika. Så då gjorde man det. Alltså fixade jag till det gamla skolbiblioteket, som var aktivt medan vi var en F-9 skola. Ni minns säkert. (Om inte, läs mina gamla inlägg.) Jag skickade ut förfrågningar lite här och där och fick böcker, affischer, pennor, bokmärken och annat från alla möjliga håll. Från Svenska Akademien till exempel. Från flera olika författare. Pia Hagmar startade den trenden. Martin Widmark bad sin förläggare på Bonniers Förlag att skicka upp lite böcker. Tre stora lådor. Semic förlag skickade sju lådor böcker. Som exempel. Privatpersoner skänkte böcker och möbler. Det är helt fantastiskt vilket stöd vi har runt om i landet. Summa summarum har Fredrika skola ett ytterst välfyllt och mysigt skolbibliotek, så att eleverna kan fortsätta med sina veckovisa besök och låna hem böcker. Jag har ett analogt utlåningssystem. Och ja, för en del av pengarna jag fick när vi tilldelades Stora Läspriset har jag köpt böcker till mina elever och till skolbiblioteket. Det är liksom lättare att arbeta läsfrämjande om man har god tillgång till litteratur.

Nåväl. Att skolan och förskolan har ett bibliotek i samma byggnad som verksamheterna befinner sig i är toppen. Men, resten av byn då? Tänkte jag och min kollega Ida som arbetar på förskolan. För att göra en lång historia kort, så har vi invigning av Fredrika Kulturhus på lördag. Därinne finns vårt ideellt föreningsdrivna folkbibliotek som vi har ställt i ordning, jag och familjen Karlsson. Ja, det lär vara i ordning på lördag i alla fall. Lite detaljer återstår. Även här har vi fått gott stöd, från olika håll runt om i landet. Vi har exempelvis fått hela serien om Familjen Knyckertz, signerade av både författaren och illustratören, i gåva av dem. Vi kommer att ha två författare närvarande på invigningen. Anna Nutti Wiandt och Anna Holmström Degerman. Båda har besökt Fredrika tidigare och blev superglada över inbjudan.

Så, välkomna till vackra Fredrika på lördag 1 juni klockan 13-15.

Vi håller till här:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.