Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Locket på!

Utbildad socialdemokrat…

I gårdagens inlägg, ”Att leva en lögn”, så redogjorde jag i korthet för den grundläggande socialdemokratiska ideologin såsom den lärs ut på partiets egna kurser. Jag tycker att det är väldigt intressant läsning men jag ställer mig lite frågande till hur väl Umeås socialdemokratiska ledning känner till sin egen ideologi. Jag har också en allvarlig fråga av mer existentiell art! Är jag sosse nu när jag otaliga gånger plöjt igenom deras utbildningsmaterial?

Intern hantering.

Det är ju tyvärr alltför uppenbart att de styrande Umeåsossarna med diverse fula knep vill se till att allmänheten inte skall ha insyn i vad som sker i vissa ärenden. Så med anledning av detta tänkte jag att vi idag skulle vidga vyerna en aning och se på den grundläggande socialdemokratiska ideologin utifrån den interna hanteringen av ärendet gällande skolnedläggning på Umeås landsbygd. Som bakgrund och tankebas för det vidare resonemanget tänkte jag att vi använder punkterna i gårdagens inlägg samt ett sammanfattande stycke som handlar om frihet, jämlikhet och solidaritet. Sammanfattningen är självklart hämtad från min nya favoritlektyr…

”Socialdemokratin är en frihetsrörelse. För att friheten ska vara till för alla så krävs jämlikhet. För att åstadkomma frihet för alla så måste vi stötta varandra och hålla ihop – därför krävs solidaritet. Frihet och jämlikhet betingar alltså varandra. Det är jämlika individer som kan utöva friheten att verka utan att det går ut över andra människors frihet. Jämlika människor kan däremot inte utöva orättfärdig makt över varandra. Jämlikhet är inte en fråga om likriktning, utan ett uttryck för att människor ska ha likvärdiga förutsättningar att utöva sin frihet. Jämlikhet är alltså den lika rätten till frihet. Om man menar allvar med att frihet ska gälla alla måste det också förutsätta jämlikhet. På motsvarande sätt är solidaritet en av jämlikhetens förutsättningar. Det är självklart att solidariteten inte utesluter individuella strävanden och personlig utveckling. Men den står i kontrast till den egoism som gör det tillåtet att utnyttja andra för egna fördelar. Solidaritet är i stället den känsla som förenar människor och förmår oss att samarbeta. Samtidigt gör solidariteten oss alla starkare genom att vi kan vara trygga om att våra rättigheter inte kränks, vi blir fria och oberoende av enskildas godtycke och nycker. På det sättet betingar de tre grundläggande socialdemokratiska värderingarna varandra. Friheten förutsätter jämlikheten, jämlikheten förutsätter solidaritet, och solidariteten förutsätter frihet och jämlikhet.”

När jag läser alla dessa fina ord så förstår jag absolut inte hur någon som säger sig vara socialdemokrat med gott samvete kan ägna sig åt att försöka tysta medlemmar som inte har exakt samma uppfattning i en fråga. För hur var det nu egentligen med ”likvärdiga förutsättningar att utöva sin frihet” eller den lilla passagen som handlar om ”enskildas godtycke och nycker”. Kan det vara så att jag missuppfattat någonting här, för det kan väl inte vara okej att tala om för engagerade medlemmar att de inte skall lägga sig i bara för att de inte tycker som ledningen…

Det sätt som ”Umeåledningen” inom partiet kört över och förringat landsortsavdelningarna och även övriga ”oliktänkare” rimmar också väldigt illa med det vi lärde oss om jämlikhet igår:

Jämlikhet innebär att vi erkänner varandras rätt av vara olika, men lika mycket värda. Jämlikhet kombineras med friheten att hävda sin uppfattning, ha sin livsstil och forma sitt liv efter egna önskemål.” 

En påtaglig obehagskänsla smyger sig på när jag läser detta, som jag uppfattar den interna hanteringen kring detta så är det ju snarast så att ledningen gjort precis tvärt emot vad som sägs i ideologin, eller hur var det nu igen? Innebär orättfärdig makt något positivt, jag måste nog läsa på lite mer… Jag tycker inte heller att de lyckats särskilt bra utifrån solidaritetsperspektivet, som handlar om medkänsla och ömsesidigt förtroende. Jag kanske kommer att förstå detta bättre när jag gått fortsättningskursen men just nu så tycker jag mest att det luktar godtycke och maktmissbruk.

Den orättfärdiga makten kräver locket på…

IMG_1164

 

 

 

En kommentar

  1. Pingback: 3longitude

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.