Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Öppet svar till Anders Fors (S)

Är jag verkligen en lögnare?

Plötsligt händer det! Efter att ha publicerat 131 inlägg här på VK-bloggen så fick jag idag för första gången ett rejält offentligt mothugg i skolfrågan! Tyvärr så är det inte Moa Brydsten eller Hans Lindberg och inte heller någon av de andra som faktiskt är involverade i frågan som bemödat sig att tycka till. Men i alla fall…

För från deras håll möts vi fortfarande av en tjock mur av tystnad. Men det får väl ändå ses som en framgång att få något som helst livstecken från det styrande partiet.

Det är därför hedersamt av Anders Fors att som förste socialdemokrat komma ut i offentligheten för att diskutera denna fråga! Anders har skrivit ett blogginlägg där han bemöter mitt förra inlägg som handlade om huruvida besluten kring skolan i Bullmark har hanterats korrekt eller inte. Här nedan kommer hans inlägg i sin helhet med mina svar insprängda efter varje separat stycke!

Axebro är ute och cyklar angående kommunallagen. Av andersforss, 1 juli 2016 kl 12:05

I sin blogg här på VK påstår Robert Axebro att kommunen och vi socialdemokrater bryter mot kommunallagen vilket är ren lögn och att fara fram med osanning.

Svar: Jag håller nog inte med dig riktigt här! Rena lögner tycker jag är sådana lögner där det inte finns tillstymmelse till sanning. Med tanke på det ljusskygga sätt som dina partikollegor valt för hanteringen av detta ärende så kan jag möjligtvis sträcka mig till att jag rör mig i en gråzon. Jag känner mig dock trygg i det faktum att jag i vilket fall inte medvetet farit fram med osanningar. Dina kollegors samvete i samma avseende är med allra största sannolikhet mer tilltufsat. Men i slutändan så är det väl ändå bara jurister som kan ta sig rätten att avgöra hur det ligger till gällande vad som är rätt och fel i lagfrågan. Du liksom jag kan nog bara göra mer eller mindre kvalificerade antaganden kring detta.

Förvisso är det så att en nämnd inte kan ändra på ett beslut fattat av kommunalfullmäktige genom att fatta ett eget motstridigt beslut – så långt ger jag Axebro rätt. Det enda nämnden kan göra är att förskjuta beslutets effektuerande i tid – Men där upphör vår samsyn.

Svar: Skönt att vi i alla fall är överens om detta! I annat fall hade jag blivit väldigt orolig. En liten följdfråga här, vet du möjligtvis om ett sådant uppskjutande i tid för det aktuella beslutet har diskuterats. Från vårt håll här ute i byarna har vi nämligen efterfrågat bl.a. en sådan lösning för att undvika det katastrofbeslut som har fattats helt utan sunt förnuft? Men vi har förstått att det ligger annat bakom som ni inte vill lyfta fram! Bl.a. så har vi hört från politiker att ni i ”framtiden” har för avsikt att placera Bodbybarnen i Ersmark. Det är faktiskt väldigt tydligt att det mest naturliga alternativet varit att skjuta investeringen framåt i tid. Men detta har av dunkla anledningar aldrig varit aktuellt i den här processen, inte ens nu när det hävdas att Bullmarks gamla skola plötsligt är helt OK. Det borde ju innebära att det gällande beslutet om investering kunde skjutas på framtiden istället för att bygga en på tok för liten ”skokartong” som bara rymmer de minsta barnen…

Nämnden och dess politiker har precis som alla andra politiker och medlemmar i ett politiskt parti full frihet att komma med ett nytt förslag till kommunfullmäktige som innebär att ett nytt beslut i ett ärende fattas. Det nya beslutet i fullmäktige kan självfallet gå emot det tidigare fattade beslutet och således upphäva densamma.

Svar: Så långt håller jag faktiskt med dig här! Men problemet som jag ser det är att det aldrig har fattats ett nytt beslut gällande detta i kommunfullmäktige och därav är ursprungsbeslutet alltså fortfarande giltigt. Nu är det ju tyvärr lite svårt att få tag på underlag och annat från kommunen så det kan ju hända att jag missat något protokoll i detta avseende. Om så är fallet så får du gärna dela med dig av det aktuella protokollet där detta framgår.

Rätt ska vara rätt om vi ska debattera frågan. Vill Axebro hävda att vi bryter mot kommunallagen så vill jag i sådana fall veta vilken paragraf och vilket stycke och vilken skrivning vi bryter mot.

Svar: Anders eftersom du offentligt gav mig mothugg så är det väl knappast någon tvekan om att vi ska debattera detta. Tackar så mycket för din debattinbjudan förresten :-).  Vad gäller det strikt juridiska så utger jag mig inte för att vara någon expert. Det ”brott” mot kommunallagen jag refererar till bygger på mitt ovanstående resonemang där jag inte kan se att beslutet har fattats på rätt nivå. Utifrån den information jag lyckats gneta ihop så har således inte För- och grundskolenämnden rätt att fatta beslut med den aktuella innebörden eftersom det går emot det gällande beslutet från kommunfullmäktige! Men återigen du kanske har mer information än mig i frågan och som sagt så tar jag gärna del av detta om det visar sig att jag missat något väsentligt!

Skulle det vara på det sätt Axebro påstår skulle det innebära att politiska beslut aldrig kan ändras – Inte ens om man byter politisk majoritet i kommunfullmäktige vilket är en ordning ingen vill ha då en sådan ordning innebär att demokratin går förlorad.

Svar: Eftersom du helt misstolkat vad jag menade i det här avseendet så nöjer jag mig med att säga att jag självklart inser att politiska beslut kan ändras, min utgångspunkt här är dock att det görs på helt fel nivå. Lite intressant dock att du nämner det där med ”att demokratin går förlorad”. För din hövding Hans Lindberg verkar uppenbarligen tro att politiska beslut inte kan ändras, när han hävdar att en demokratisk grundprincip är att ”lagt kort ligger”. Tyvärr ser det ut som att demokratin får sig en rejäl törn av hans framfart. Så vi är nog ganska överens även kring detta!

Som jag ser saken utan att vara involverad i beslutsgången så tror jag att det var precis detta som var nämndens avsikt –  Att lägga ett nytt förslag till kommunfullmäktige så att det tidigare investeringsbeslutet skulle upphävas av ett nytt beslut i den riktning nämndens ledamöter önskar  – Något som är fullt möjligt då vi socialdemokrater tillsammans med MP har majoritet i bägge instanserna.

Svar: Jag anser faktiskt att du är ute och cyklar här! Dina antaganden om beslutsgången känns väldigt främmande, det speglar inte alls den bild jag har av processen! Jag tycker dessutom inte att det verkar handla om beredning av några förslag utan det ser mer ut som att hela frågan hanteras och beslutas i fel ordning, vilket inte alls är bra ur demokratisk synvinkel. Även om det nu råkar vara så att ni tillsammans med Miljöpartiet har majoritet och därigenom kan ändra beslut precis som ni behagar så innebär detta inte att ni kan frångå den gängse beslutsordningen bara för att ni ändå i slutändan kommer att få som ni vill. Hade saker och ting skötts korrekt i detta ärende så hade nog inte folkstormen varit fullt lika stark.

Därför uppmanar jag Axebro till att hålla sig till sanningen i kommande inlägg istället för att fara med osanning och falska påståenden om att vi som kommun bryter mot kommunallagen.

Svar: Jag väljer att tolka detta som att du anser att det hittills endast är detta inlägg som är ”osant” gällande skolfrågan och det som jag tidigare framfört i min blogg har varit ren sanning… Sedan är det faktiskt så att det huvudsakliga problemet inte gäller huruvida ni håller er inom vad som är strikt lagligt eller inte! Problemet med hur S-ledningen just nu styr skutan handlar mer om avsaknad av moral och etik, samt att er ledning visar upp allvarliga brister när det kommer till de grundläggande värderingar som utgör fundamentet i er ideologi – Frihet, jämlikhet och solidaritet (jag vill minnas att jag skrivit om detta tidigare).

Det finns trots allt andra aspekter av rätt och fel än de rent juridiska, att något är lagligt betyder inte alltid att det är det rätta! Tyvärr så verkar många av dagens politiker ha missat denna väsentliga insikt i sitt maktutövande. Tror bestämt att det handlar om grundläggande värderingar. Precis som när våra åsikter skilde sig en aning kring att kommunen vill sälja Väven till sig själv. Det är säkert fullt lagligt, men det innebär inte per automatik att det är moraliskt rätt. 

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Svar: Din personliga slogan är förstås helt rätt, tyvärr så verkar många runt dig totalt ha missförstått innebörden av detta. För visst innefattar väl begreppet morgondag en tidsrymd som är något längre än ett budgetår? Jag bara undrar – För dina kamrater har förtvivlat svårt att lyfta blicken och tänka långsiktigt och därigenom missar de alla möjligheter att skapa en framgångsrik morgondag…

 

Men hur ligger det till egentligen, är jag en lögnare eller inte?

Som alltid finns det inte bara ett svar och någon absolut sanning existerar inte!  Vi alla traskar runt i våra alldeles egna sanningar och det enda jag kan säga är att jag är trygg och trivs väldigt bra i den sanning jag lever efter! Så det är helt upp till er själva att avgöra om jag är en lögnare eller inte… 

56 kommentarer

  1. Andreas

    Detta är något av det bästa jag läst!
    Välgrundade argument rätt igenom.
    Som vanligt med andra ord.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Jon!
      Det ryktas faktiskt om att jag just nu är längst upp på sossarnas Blacklist…
      Men vem vet det kanske blir en annan lista framöver jag vill ju inte gärna svika ett sådant förtroende… 🙂

      /Robert

  2. Basic Rules

    Anders F är ingen proffsig politiker utan en uppkomling från ”Mogadishu” , som sökt sig till köttgrytan inom S, från att tidigare varit rabiat höger, till rabiat socialist.

      • Basic Rules

        Karln verkar inte ha nått riktigt jobb utan bloggar dagligen flera ggr, allt från TTIP(ett mkt komplext frihandelsavtal) till ditten å datten allt för göra sig ett namn, ger sig tom på kommunalrådet Hans L, vilket han ska ha kredit för, men sen blev det tyst.

  3. andersforss

    Börjar med att säga att jag aldrig backar från att debattera en fråga då det är precis detta som är politik – Debatt som gör att man kommer framåt.

    Som jag sa så har jag inte varit involverad i själva beslutsprocessen men jag utgår från att gängse ordning följs och att frågan tas upp igen i kommunfullmäktige om så inte skett redan.

    Gängse ordning borde vara att den nämnd som berörs först fattar beslut i nämnden för att därefter lyfta upp frågan för beslut i kommunfullmäktige om lagen föreskriver att så ska ske – Något en nämnd för övrigt kan behöva göra även för att ändra ett beslut om det är så att nämnden kommer fram till att man måste prioritera om för att verksamheten ska rymmas inom nämndens budget.

    Den folkstorm du talar om har efter vad jag noterat bara varit ute i byarna och inte inne i stan så att kalla det folkstorm är kanske att överdriva en aning. Jag har full förståelse för att alla som bor i byarna reagerar och att man vill behålla den kommunala service och infrastruktur man har.

    Bästa sättet att åstadkomma detta är att organisera sig politiskt så att man får en chans att påverka.

    Jag ger dig på inget sätt rätt i tidigare inlägg – Har läst dem utan att kommentera då debatten inte rör mig i sak – Dock kände jag mig nödd och tvungen att reagera denna gång på vad jag anser vara ren lögn – Nämligen att vi som kommun bryter mot lagen.

    Du frågar hur länge man kan senarelägga ett beslut och här är mitt svar som jurist om än med en engelsk examen att det inte finns någon uttalad bortre tidsgräns för detta – I vart fall ingen som är beslutat i Högsta Förvaltningsdomstolen vilket är den instans som slutgiltigt bestämmer hur lagen ska tolkas.

    Ja min personliga tagline som jag myntade för länge sedan innebär att man måste lyfta blicken och se långt, bortse från personlig prestige, lägga gamla uppfattningar åt sidan och okritiskt granska ett förslag för att därefter se hur detta harmonierar med ens egen ideologiska uppfattning och det samhälle man önskar bygga.

    Min politiska gärning handlar om att bygga underifrån genom att via möten med väljarna skaffa folkligt stöd för det jag vill genomföra. Politik handlar därutöver om att ha visioner och om att dela dem med väljarna så att de kan se slutresultatet av visionen – Därefter är det bara om att leva upp till sina löften och driva de frågor man blivit vald på.

    Ser fram mot en fortsatt debatt.

    • Lennart

      Sävar kommundelsnämnd, det vill säga inte Stan, har deklarerat sin ståndpunkt när det gäller byskolorna i Bullmark och Botsmark. Denna demokratiyttring som kommundelsnämnderna utgjorde är, var uppenbarligen alltför obekväm. Så visioner kan i fortsättningen bara formuleras av statsbor och vi på landsbygden skall sitta vid sidan om och applådera. Kommunala politiker skall företräda hela kommunen, inte bara centralorten. Som det är idag parasiterar centrum på landsbygden.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Anders!
      Är just hemkommen från en del av landsbygden som både politiker och Telia verkar ha ”glömt” bort!
      Men om John Blund är tillmötesgående så kanske jag skriver en replik på detta efter att Island har läxat upp Frankrike… I annat fall så får du vänta tills imorgon kväll!
      Mvh,
      Robert

  4. Caanita

    ”Den folkstorm du talar om har efter vad jag har noterat bara varit ute i byarna och inte i stan så att kalla det folkstorm är kanske att överdriva en aning”. Då blir min fråga, är det inte folk som bor ute i byarna?
    ”Man måste lyfta blicken och se långt” det måste väl innebära att se även utanför stadskärnan?

  5. Pingback: meritroyalbet

  6. Pingback: meritking

  7. Pingback: madridbet

  8. Pingback: meritking

  9. Pingback: eurocasino

  10. Pingback: trcasino

  11. Pingback: elexusbet

  12. Pingback: trcasino

  13. Pingback: tombala siteleri

  14. Pingback: tombala siteleri

  15. Pingback: meritroyalbet

  16. Pingback: meritroyalbet

  17. Pingback: meritroyalbet

  18. Pingback: meritroyalbet

  19. Pingback: 2editions

  20. Pingback: Elifle Grup Sex Yapıcam

  21. Pingback: porn

  22. Pingback: meritking

  23. Pingback: grandpashabet giriş

  24. Pingback: meritking

  25. Pingback: izmir escort

  26. Pingback: child porn

  27. Pingback: fuck google

  28. Pingback: xxlargeseodigi

  29. Pingback: bağcılar escort

  30. Pingback: porn

  31. Pingback: fuck google

  32. Pingback: izmir travesti

  33. Pingback: porn

  34. Pingback: mardin escort

  35. Pingback: kartal escort

  36. Pingback: porno izleme sitesi

  37. Pingback: hd porno izle

  38. Pingback: datça escort

  39. Pingback: yasam ayavefe

  40. Pingback: kralbet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.