Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Sista ackordet…

Kritik mot hanteringen inte gitarrerna…

Det är alltid intressant att läsa de blogginlägg som skrivs på Hans Lindbergs VK-blogg, oavsett vem som skriver dom… Igår skrevs det ett försvarstal för Gitarrmuseet! Det finns av en händelse några punkter i detta inlägg, samt de artiklar som lokalpressen klämt fram som jag tycker bör belysas lite extra.

Besökssiffrorna för museet pekar alltså åt fel håll och då är det svårt att öka intäkterna, vilket i Hans värld självklart är någon annans fel. Den stora boven enligt Hans är: ”de negativa tidningsskriverier som drabbat verksamheten. I allra högsta grad orättvisa negativa skriverier enligt min mening.”

Jag har svårt att se att det varit några orättvisa skriverier, det är väl ganska naturligt att medier och andra vill granska den här typen av ”skumraskaffärer” lite extra. Söker man hela tiden efter kryphål och hittar på nya regler vartefter man går så vore det märkligt om ingen höjde på ögonbrynen. Så här har du faktiskt helt fel Hans, ni har fått exakt den mediebevakning ni förtjänat i det här fallet. Om de ”orättvisa negativa skriverierna” nu verkligen skulle ha någon inverkan på Gitarrmuseets verksamhet så borde det väl följa den gamla klassiska devisen – All reklam är bra reklam…

Hans hamrar dock vidare: ”Med Guitars- the Museum har Umeå kommun fått, förutom en betalande hyresgäst i en tidigare tom fastighet, en viktig kulturbegivenhet och ett viktigt besöksmål som är betydelsefullt för en ny kategori kulturbesökare och för Umeås fortsatta tillväxt.”

Först och främst, visst var det väl så att bidraget på 2,4 miljoner kronor per år skulle motsvara kostnaden för lokalhyra, eller minns jag fel? Så snacket om att kommunen fått en betalande hyresgäst är ju inget annat än ren bullshit! Att det är en kulturbegivenhet och besöksmål kan jag väl skriva under på, men angående hur viktigt det är för Umeå har vi nog lite skilda åsikter. Att sedan Gitarrmuseet skulle ha någon märkbar inverkan på Umeås fortsatta tillväxt håller jag som högst osannolikt. Men jag kan ju förstås ha fel – Det kanske är Gitarrdriven tillväxt som krävs för att få Umeå att lyfta!

Herr Lindberg vill också passa på att ge belackarna en känga: ”Guitars – The museum är helt klart en ny typ av kulturyttring som lockar en helt annan publik än de traditionella museerna. Kanske är det just det som stör belackarna.”

Jag gissar att jag av en del anses höra till de belackare som omnämns här! När jag läser detta idiotiska uttalande så undrar jag om Hans överhuvudtaget förstått något av debatten som förts kring Gitarrmuseet! Ny eller gammal kulturyttring vad i hela friden skulle det spela för roll? En samling av gitarrer eller kapsyler, vem bryr sig! Kritiken handlar ju överhuvudtaget inte om själva verksamheten i sig, utan om det ytterst tveksamma och i mitt tycke regelvidriga sätt som det skapats unika möjligheter för detta enda företag att få bidrags- och sponsorpengar. Mina åsikter kring detta har jag redan uttryckt till leda förra svängen Guitars var på tapeten…

Att Gitarrmuseet är konkursmässigt det har även Hans konstaterat men han har ändå drömmar om framtiden…”Min ambition är att Guitars- the museum ska få en långsiktig lösning med stöd i framtiden. Det bästa vore om stödet finansierades inom KS budget” 

Vad gäller långsiktiga lösningar för att Gitarrmuseet skall överleva så har det listats en rad med åtgärder som skall genomföras för att stärka upp museets finansiella status. Åtgärdslistan från Kommunstyrelsens AU 2015-06-16 hittar ni här (sida 6-9). Långsiktiga lösningar ger kanske inte effekt per omgående, men nog kan jag tycka att alla dessa åtgärder skulle ha resulterat i någonting. För i ovan nämnda protokoll framgår att Gitarmuseet skall börja generera vinst från och med 2017, så det börjar vara dags nu…

Även nedanstående uttalande är värt att fundera över!

”Hur museiverksamheten organiseras och om den kommer omorganiseras får vi titta på i ett senare skede. Om politiken ställer sig positiv till en kortsiktig lösning måste vi även diskutera den långsiktiga.”

Hmmm! Det är nog inte helt vanligt att det är kommunpolitiker som bestämmer om, när och hur en ”förening” skall organiseras. I min enfald så trodde jag att sådant var reglerat i föreningens stadgar och att det isåfall hanterades och beslutades inom föreningen av styrelsen och medlemmarna…

Näe gott folk! När Hans Lindberg i media säger att han begärt ett bra beslutsunderlag inför beslutet om ytterligare bidrag/sponsring till Gitarrmuseet så är det bara ett spel för galleriet. Hans har redan bestämt hur detta skall avlöpa och det specialbeställda underlaget kommer säkerligen att ge stöd för precis detta och inget annat. Precis samma förfarande som Moa Brydsten använde när hon ville avveckla lite skolverksamhet på landsbygden.

Sedan några sista ord till er som uppenbarligen tror att det är Gitarmuseet som kritiseras! Allt detta har, som tidigare nämnts, väldigt lite med gitarrer att göra! Det handlar helt enkelt om hur illa våra politiker hanterar den politiska processen och i förlängningen hela den kommunala apparaten. S-ledningen anser tydligen att öppenhet inte behövs och att kommunen ska styras helt utan sunt förnuft och samförstånd med övriga partier. Dessutom behövs inga riktiga beslutsunderlag för de vet ju ändå bättre än alla andra vad som är bäst för Umeå….

Det här specifika ärendet är bara ett i raden av alla dåligt hanterade ärenden och det är som sagt inte Gitarrmuseet som är under luppen, utan det är våra politiker och till viss del även högre tjänstemän som har gjort sig förtjänta av en extra kritisk granskning.

Den bistra sanningen är att om vi inte får ordning på Umeås politiska ledning så kommer Gitarrmuseet att vara vårt minsta problem…

 

3 kommentarer

  1. Anders

    Gitarrmuseet är en unik och fantastisk attraktion. Problemet är bara att det inte är någon attraktion som man besöker gång på gång, utan en eller möjligen några få gånger. Att då tro att man kommer att få lönsamhet i verksamheten är naivt. Att dessutom försöka dölja detta med diverse trixande är bara löjeväckande.

    Då är det bättre att vara ärlig och säga att gitarmuseet inte bär sig, men att kommunen är villig att att stödja museet ekonomiskt just för att det är unikt och redovisa detta öppet i stället för att hålla på med en massa dimridåer.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig fullt ut Anders!
      Men tyvärr så har Hans Lindberg och några till i S-ledningen förtvivlat svårt med öppenheten! Förmågan att hantera kritik lämnar också en hel del övrigt att önska…

  2. Jonas E

    Hans Lindeberg och Kommunledningen är som en mänsklig version av Finn Fem Fel – Prioriteringar, underlag, och öppenhet tycks återkommande vara grundproblemet !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.