Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kommunen vägrar igen…

Blir nog tvungen att JO-anmäla kommunen ännu en gång. Den här gången för att de vägrar lämna ut den allmänna handling som innehåller deras eget yttrande kring Bulllmarksärendet där de ljugit och sagt att en inkommen handling, som dessutom begärts ut, inte ens fanns. Umeås öppenhet i ett nötskal…

Som ni kanske minns så anmälde jag och Catarina Saha, på VK, Umeå kommun till Justitieombudsmannen (JO ) med anledning av kommunens lagvidriga hantering av allmänna handlingar gällande Bullmarks skola. JO gick helt på min och Catarinas linje och krävde in ett yttrande från kommunen i vilket de skulle redogöra för handläggningen i ärendet samt myndighetens bedömning av denna handläggning. Sista dag för remissvaret till JO var den 29 maj 2017.

Så långt är det väl inga konstigheter. Eftersom jag är en aning intresserad av hur detta ärende fortlöper så tänkte jag att det vore intressant att läsa kommunens remissvar. Därför luskade jag reda på att remissvaret var klart och fick även veta att det diarieförts (dnr: SK‐2017/00161). Nu borde det ju vara världens enklaste sak att begära ut denna allmänna handling från Umeå kommuns diarium, eller???

Nu är jag ingen jurist med tryckfrihetsförordningen som specialområde, men jag kan ändå tycka att det är självklart att när ett färdigt remissvar har diarieförts så är det en upprättad handling. Tyvärr så delar inte kommunen denna syn för de vägrar lämna ut remissvaret. Är det inte en gnutta märkligt att de nekar att lämna ut en allmän handling som innehåller deras eget yttrande kring ett ärende där de ljugit och sagt att en inkommen handling, som dessutom begärts ut, inte ens fanns? Det här är ironi på allra högsta nivå! Eller är jag helt fel ute här???

Som kuriosa lägger jag här nedan in svaret jag fick på min begäran samt mitt svar på det.

Svaret från kommunen:

”Hej!

Yttrandet blir allmän handling när protokollet är justerat, innan dess är yttrandet ej allmän handling och lämnas därför inte ut. Skriv en rad om du vill ha skriftligt beslut med besvärshänvisning. Vill du att jag skickar yttrandet när protokollet är justerat?”

Mitt svar på det:

Hej!

Jag antar att det protokoll du avser gäller morgondagens sammanträde i För- och grundskolenämnden.Vad gäller det aktuella yttrandet så är inte det en del av protokollet utan en separat handling och det berörs således inte av detta. I och med att ni dessutom har expedierat den aktuella handlingen anses handlingen i lagens mening vara upprättad. Därför kan ni inte neka att lämna ut det aktuella yttrandet med hänvisning till att en annan framtida handling först skall justeras. Att protokoll blir allmän handling först när det justerats är alltså fullständigt ovidkommande i detta sammanhang.

Så återigen begär jag ut den expedierade och därigenom allmänna handlingen med diarienummer: SK‐2017/00161.

Hörsammas inte min begäran så vill jag väldigt gärna ha ett skriftligt beslut där orsaken till avslaget på min begäran framgår väldigt tydligt med hänvisning till aktuell lagstiftning.

Med vänlig hälsning,

Robert Axebro

8 kommentarer

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Jo nog borde de ha lämnat ut det här. Jag har svårt att se hur de ska kunna hävda att den här typen av diarieförd handling inte skulle vara allmän.

 1. Ville-Valle

  …starkt jobbat Axebro! Ännu en gång besannas det att det är ”stake i inlandsborna”. Nu tror jag till och med att Anders Forss får krypa till korset och ge dig sina lovord samt be dig komma tillbaka från Svenska Akademien….
  Och du, visste du om att Lennart Holmlund har svarat på mina frågor om Anders Forss på sin blogg. Ett utförligt och koncist svar som säger allt. Lennart Holmlunds svar finns under hans inlägg ”Det är klart att både Europa och världen…”

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Någon liten inlands-gen kanske jag har fått med mig från morsan och farsan. Men som född och uppväxt i Umeå betraktas man nog snarast som en avfälling när man beger sig inåt landet… ;-)

   Snyggt att du fick respons av Holmlund, det händer ju inte direkt varje dag…

   • Ville-Valle

    …hade människorna i alla tider bara bugat och gjort som makten/överheten säger skulle vi fortfarande slå ihop stenar när vi ska göra upp eld. Det är rebellerna, de som vågat stå på barrikaderna och kämpat för sin sak, som vi har att tacka för att mänskligheten fick lämna stenåldern. Historiskt sett har inlandet även i modern tid fostrat många rebeller, hur hade till exempel Vindelälven sett ut i dag om vi bara haft ”ja-sägare” efter älvdalen.
    Däremot är turerna kring den genetiska arvsmassan så invecklad att det förmodligen bara är socialdemokraten Anders Forss som kan svara på det…

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

     Du har självklart rätt, som vanligt :-)
     Jag väntar nu med spänning på ett upplysande svar som belyser de genetiska aspekterna av detta. Om jag får gissa så skulle jag tro att den extremt komplicerade förklaringsmodellen är strikt ideologisk… ;-)

     • Basic rules

      ‘Som socialdemokrat ‘ är jag socialist oavsett negativa konsekvenser för skattebetalarna/medborgarna????!

 2. Robert Axebro (inläggsförfattare)

  Som Centerpartist är jag realist oavsett vilka konsekvenser det har för dem som försöker hemlighålla ”verkligheten” för skattebetalarna/medborgarna…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>