Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Lata kommuner och lite annat

I ledaren i dagens Västerbottningen ger jag min syn på frågan om kommunernas upphandling av billigt kött. Är det verkligen så att vi måste köpa in billigt kött som är späckat med antibiotika och säkert en massa andra härligheter?

 

vbottningen_170615

 

Det här numret av Västerbottningen var späckat med godsaker. Bland annat så kunde vi läsa att Västerbottens museum framfört en hel del kritik mot detaljplanen och den tilltänkta placeringen av nya skolan i Bullmark. De anser att förslaget bryter kraftigt mot byns bebyggelsemönster. För det är trots allt så att bykärnan har klassats som skyddsvärd kulturmiljö vilket i normalfallet betyder att placeringen aldrig skulle ha kommit på fråga. Det är hur som helst väldigt intressant. Kanske de kritiska byborna inte är så galna i alla fall…

Dessutom kom en replik från Hans Lindberg (S) och Moa Brydsten (S). De fortsätter skjuta sig själv i foten utan att ens blinka, ganska imponerande faktiskt. Repliken är dock bland det tröttaste i replikväg som någonsin publicerats. Det kan eventuellt hända att jag återkommer till detta…

6 kommentarer

 1. Anna Holgersson

  Man ur huse för snuset… jag applåderar formuleringarna i ledaren! Får snart skaffa den där tidningen //a

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Tack Anna!
   Ja det är nästan ett måste att prenumera! Västerbottningen verkar ju faktiskt vara S-ledningens favoritplattform just nu. Så vill man hänga med i lokalpolitiken så… ;-)

 2. Johan Staaf

  I Luleå kommun används köttfärs från Polen. Så bara för att vi använder ordet ”kvalitet ”i upphandlingen gör det inte att vi inte får kött från ”EU:s bakgårdar ”.

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Hej Johan!
   De allra flesta offentliga institutioner köper nog en hel del billigt kött. Men i den undersökning som Västerbottningen gjorde så svarade de flesta kommunerna i Norrbotten att de prioriterade ursprungslandet mest och priset minst. Så det tyder i alla fall på att ni har lite tydligare kvalitetsstrategier än oss.

 3. Basic Rules

  Utmärkt lokal ledare med spets även mot dagens EU.

  Med Macron som fransk president kommer troligen vi få se en utveckling med ännu mer överstatlighet och detaljstyrning – en ”super stat”. Med de konsekvenser vi får se i av tex produkter vi inte vill ha/avstå från tvingas på oss, då vi kommer utgöra ett ”land”.
  Med en återgång till EU:s grundvalar(en inre marknad) hade Storbritannien kunnat stanna kvar i den europeiska gemenskapen. En möjlig utveckling är att de länder som utgör EU:s kärna bildar sin ”stat” med hårdare integration på flera områden går vidare med detta. Medan de länder som vill stå utanför och framför allt vill samarbeta på den inre marknadens område kan göra det.
  Hamnar vi där, måste en ny EU-omröstning till !

  Den tidigare franske presidenten Francois Mitterrand var framsynt och ville skapa ett litet EU med succesiv uppbyggnad av fungerande institutioner, och inte ett jagande efter nya medlemmar frammanat av kosmopolitiska liberaler och socialister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>