Alkoholen förstör vart femte barn…

Är alkoholen fridlyst? Vart femte barn har ett elände i sin uppväxt på grund av alkohol.

Flertalet vuxna är fullt upptagna med att se mellan fingrarna. Det sociala livet kräver en drogad samvaro. Träffas utan vin flaska, njä, de flesta törs inte chansa. En ’god’ sällskapsgrogg säger få nej-tack till, kanske någon starköl för att höja stämningen och ’släcka’ törsten. På Renforsskolan cyklar en ung människa runt i korridoren. Vilken höjdare. Jag fick en förfrågan om det var ok att ta med inlines till högstadiet. Kommer aldrig på fråga. Vad har hänt?

Högstadiet för mig är slutfasen innan vägvalet. Tillgodo gör dig utbildningen och välj inriktning. Livet går inte i repris och blir vad vi gör det till.

Jag önskar omvänd skattebörda. För varje lagbalk som jag inte överträtt, låt mig få 2% rabatt på skatten. Tyvärr behövde jag en ordentlig smäll på fingrarna, innan jag slutade röka. Den första oktober 2005, fick jag hjärnblödningen. Sen har jag varit rökfri. Visst känner jag, den säregna tobaksdoften, men tillbaka till det eländet, nä, det vill jag inte. Däremot har dragningen till alkohol aldrig drabbat mig. Alkohol dövar enbart den personliga jag uppfattningen. Ur alkoholens dimma poppar endast en anhopning tragiska människoöden fram. Då dimman skingrat sig, framstår förlorarna. Det gråtande barnet som skäms ända in i hjärte roten. Varför försvarar vi alkoholen? Ursäkt som ’jo men, den var för full…’.

Jag önskar att medmänniskor kunde stanna upp och ta sig en funderare. Vi har en kort tidsperiod på denna jord. Varför droga bort den tiden. I morse när jag stod som sällskap och väntade på bussen till Umeå. Det var ’slätt regn’ ute, ett fint regn som vilken växt som helst uppskattar. Säger ’Det är ett härligt väder i dag’ och ser dessa två unga människor som väntar på transport till varsin gymnasieutbildning och som i visst samförstånd ogillar min utsago.

Beteende ger konsekvens, fick jag lära mig när jag arbetade på Allmänna Häktet Umeå. Så enkelt och utomordentligt riktigt. På Högstadiet har information gått ut. Det är illa ställt med rökningen. Rökningen är inkörsporten till Haschet och då är det endast en svinblink till kanylernas tillvaro. Vad annars, då vart femte barn, har ett elände av alkohol hemma. Vilken framtid finns, bland arbetslöshet och handlingsförlamade vuxna som gärna vill koppla av med ett glas.
Solsken på er unga, ni är vår framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.