1:a advent – högtid eller förtvivlan…

Advents ljusstakar tänds i våra hus. Systembolaget har stängt sina dörrar. Fredag, är en hektisk dag för många. Handla helgmat och helgens dricka på bolaget. Somliga barn, får adventskalender med 24 stycken små vackra och förhoppningsfulla paket. Somliga barn, kommer i helgen att möta vuxna och ungdomar som hantera alkohol och droger i egoistik destruktiv anda.

Många barns ögon tindrar lite extra då juletiden närmar sig. Ett ökande antal barnaögon slocknar för var dag de tvingas att leva i drogmissbrukets järngrepp.

Ett företag i Vindeln har den årliga sammankomsten, denna gång i Umeå. Trevlig begivenhet med middag och underhållning. De flesta är närvarande med äkta hälft. Utom hustrun till han som inte klarar spriten. Han till och med hänger på ett annat par som inte ingick i detta sällskap. Några ondgör sig över hans tragiska missbrukar beteende. En påpekade att hans hustru inte var med den här gången heller. Jag tittade berättaren i ögonen och påtalade att hon har nog skämts tillräckligt över eländet. Varpå jag undrade om hans arbetskamrater och arbetsgivare tagit upp detta med honom om han alkoholrelaterade uppförande. Fick ett nej till svar med förklaringen att ingen vill såra.

Vad krävs för ett genuint rakryggat engagemang?
Varför ska det drogas/drickas över huvudtaget?

Alkohol och droger förändrar hjärnans förmåga att tänka och reagera med ansvar. Hur ska ungdomar tyda budskapet att alkohol förstör framtiden och drogen dödar tidigare, då vuxna håller en drink i handen samtidigt.

Solsken på De som inte berusar sig och klarar att vara sig själva.

En kommentar

  1. Lars

    Om du vet om bekymmraet var tar du inte tag i problemet själv?

    Går inte stå på sidan och kommentera uppenbara bekymmer utan att göra nåt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.